Civil pénzek: az ÖPE háborog, a városháza szerint még emelték is a keretet

2020. július 9. 16:39 2020. júl. 9. 16:39

Az ÖPE szerint a jelenlegi városvezetés az előzetes ígéreteivel szemben mégsem egyeztetett a közművelődési megállapodással bíró civilekkel az idei támogatási összegükről, hanem nélkülük osztották le a pénzt, és sokan kevesebbet kaptak - ami viszont egyes civil szervezetek működését akár el is lehetetlenítheti. A városvezetés szerint több szempontot mérlegelve döntöttek a kiosztható keret felhasználásáról, amelyen még emeltek is a tavalyi évihez képest.

Csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztató az ÖPE Pécsen - amire szokás szerint a Pécsi STOP-ot nem sikerült meghívniuk -, amelyen Kővári János és Berényi Zoltán önkormányzati képviselők, hogy a városvezetés ellehetetleníteni készül a helyi civil egyesületek egy részét. 

A két képviselő szerint ugyanis a városvezetés az előzetes ígéretek ellenére végül nem konzultált a a közművelődési megállapodással bíró civil szervezetekkel a nekik szánt 25 milliós keret szétosztásáról, hanem önhatalmúlag osztotta le a pénzt. 

Kővári János azt is emlegette, hogy 2010 előtt is "kézből etették" a számukra kedves civileket, és hogy a városvezetés most a kulturális-közművelődési egyesületeknek ment neki. Berényi Zoltán egy előterjesztést lobogtatott a sajtótájékoztatón, majd a pecsma.hu cikke szerint a következőket állította:

"Most a korábbiakkal ellentétben tömbösítve lett meghatározva a támogatási összeg, és olyan súlyos aránytalanságok vannak az elosztásban, hogy méltánytalanul sérülnek a peremkerületeken több ingatlannal működő, komoly látogatottságot produkáló szervezetek. Ez a demokratikus intézményrendszer, mely a jelenlegi városvezetés hívószava, megcsúfolása. A civileket nem szabad megosztani, akármilyen gondolkodásúak. Ezzel viszont pénzügyi megosztásba kényszerítik őket, holott kötelezettséget vállaltak velük szemben. Ez a civil egyeztetés megcsúfolása, holott letették a nagy esküt, hogy egyeztetni fognak."

Berényi a Pécs Aktuál cikke szerint azt állította, hogy több civilszervezet eddigi több milliós támogatását százezres nagységrendűre csökkentették le, míg egyes civileknek milliókat ad továbbra is a városvezetés. A képviselő szerint 18 civil szervezetet érint a csökkentés.

Kővári a sajtótájékoztató végén még belengette, hogy a kevesebbet kapó civilek képviselői várhatóan részt fognak venni a bizottsági ülésen, hogy tiltakozzanak.

Az ÖPE-hez közelálló pecsert.hu-n már július 8-án megjelent egy cikk, amelyben Vozár Pál (egykor ő is volt ÖPE-s önkormányzati képviselő Kővári mellett, jelenleg a Pécsi Közművelődési Kerekasztal ügyvivője) is arról beszélt, hogy ez az egyeztetés elmaradt, és emiatt a peremkerületen lévő művelődési intézményeket, közösségi házakat fenntartó egyesületek kerülhetnek bajba. A cikk szerint minderről a következő héten fog dönteni a képviselő-testület. 

Vozár egyébként a Pécsbányatelepi Közösségi Ház vezetője, illetve a Pécsbányai Kulturális Egyesület elnöke, Berényi Zoltán pedig a Vasasért Egyesület vezetője, emellett a Pécs-Somogy, Vasas és Hird településrészek önkormányzati képviselője.

Önkormányzat: félmillióval emeltek a kereten

Az ÖPE sajtótájékoztatója után pár órával a pécsi önkormányzat egy sajtóközleményt adott ki, melyben többek között arról írtak, hogy a város ismert gazdasági helyzete és a koronavírus-járvány nyomán beállt nehézségek ellenére is az idei keretet félmillió forinttal megemelték a tavalyihoz képest. 

Mint a közleményben olvasható, 

"a támogatásokról szóló döntés alapvetően három fő szempont alapján történik:

  • figyelembe vesszük, hogy az adott szervezet fenntart, működtet-e ingatlant;
  • fontos szempont az is, hogy mekkora létszámú közösséget lát el a szervezet;
  • a polgármesteri hivatal apparátusa górcső alá vette, hogy a 2019-es évre szóló beszámoló alapján milyen szakmai munkát végzett a támogatást kérő egyesület vagy alapítvány.

 

Ezek alapján van olyan egyesület, amely a javaslat szerint a tavalyi összeget kapja, van, aki kevesebbet, de olyan egyesület is, amelynek emelünk a támogatásán, például mert komoly szakmai munkát végeznek és pályázati pénzből, önerőt is hozzátéve fejlesztik a gondjaikra bízott ingatlant.

Az egyeztetést illetően a Közművelődési Kerekasztal működését és jogait a kulturális törvény szabályozza. Ez világosan leírja, hogy bizonyos ügyekben, mint például közművelődési intézmény átszervezése, közművelődési megállapodás megkötése esetén az önkormányzatnak kötelező megkeresnie és kikérnie a véleményét.

Közművelődési támogatásról szóló döntés esetén is van lehetősége a kerekasztalnak véleményt nyilvánítania. A döntést előkészítő előterjesztés nyilvános, a Közművelődési Kerekasztal elnöke pedig minden esetben, így ezúttal is meghívást kap az önkormányzat szakbizottságának ülésére, ahol minden alkalommal szót kap.“

 

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu/pecsaktual.hu/pecsert.hu

Címlapi kép: Pécsi STOP