Csak néhány képviselői helyben reménykedik az LMP pécsi polgármesterjelöltje

2019. augusztus 22. 16:06 2019. aug. 22. 16:06

Augusztus 22-én kora délután mutatta be jelöltjeit Pécsen az LMP, a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy pár képviselői helyet remél a párt polgármesterjelöltje az őszi önkormányzati választáson.

Augusztus 22-én, csütörtök kora délután mutatta be az őszi önkormányzati választáson indulni kívánó jelöltjeit az LMP Pécsen. Angyal Károly megyei önkormányzati képviselő az esemény elején elmondta, szerinte a többi ellenzéki pártnak nem volt szüksége az LMP zöld politikájára, Kóbor Józsefet, a párt polgármester- és képviselőjelöltjét pedig úgy mutatta be, mint aki nem "ejtőernyős", hanem pécsi jelölt, akinek régóta fontos a környezetvédelem.

Kóbor József a 18 egyéni jelöltről elmondta, mindannyian dolgozó emberek, saját egzisztenciával, közülük 14-en párttagok, a többiek pedig tevékeny civilek. A párt kompenzációs listáján Kóbor József az első, Angyal Károly a második,Pintér Barbara a harmadik, Bognár László a negyedik, az ötödik pedig dr. Szabó András. Angyal Károly ehhez tette hozzá, hogy a 18 egyéni körzetben induló jelöltjükből négyen nők. 

Újságírói kérdésre Kóbor József elmondta, jelen pillanatban még alakul a polgármesteri és a városi programuk, amely a fenntarthatóság, az egyetemvárosi lét, a kultúra, az iparfejlesztés fog szerepelni többek közt. Emellett az önkormányzatiság helyzetének javítása is feladat szerinte, de a városi adóssággal is kell majd valamit kezdenie az új városvezetésnek. A jelölt úgy vélekedett, a városi adósságállomány 20 milliárd forint körül lehet, több ingatlant is jelzálogosított az előző városvezetés, és több városi cég is állami tulajdonba mehet majd át, ha az adóssággal nem tud mit kezdeni a város. Arra is kitért, hogy a városfejlesztés már régebb óta kikerült az önkormányzat alól egy cégkonglomerátumba, ezt is majd vizsgálnia kell az új vezetésnek. Hozzátette, a városnak koherens és önkormányzati szintű zöldpolitikára van szüksége a továbbiakban.

Bemutatta képviselőjelöltjeit az LMP (fotó: Pécsi STOP)

Arra a kérdésre, hogy mi miatt vállalkozott polgármesterjelöltnek, Kóbor úgy felelt, hogy megnézte a többi jelöltet, és ezért döntött így hosszas mérlegelés után. 

Egy másik kérdésre kifejtette, hogy pártja is le szeretné váltani a fideszes városvezetést, ehhez akarnak hozzájárulni és kudarc lenne, ha ez nem sikerülne. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen szereplést vár az LMP-től a választáson, a polgármesterjelölt úgy felelt, hogy szerinte néhány képviselőt juttathatnak be a testületbe októberben. 

Az LMP egyéni választókörzetekben induló képviselőjelöltjei a következők:

1-es körzet (Somogy, Vasas, Árpádtető, Hird): Gálos Viktória közgazdász, az LMP elnökségi tagja;

2-es körzet (Meszes, Budai vám, Szabolcsfalu): Ignácz József vállalkozó, Besence polgármestere;

3-as körzet (Újhegy, Gyárváros, Diós, Üszög): Fábrik Nikoletta marketing ügyintéző, családanya;

4-es körzet (Pécsbánya, Borbálatelep, Rigóder, Gyükés): Pintér Barbara pénzügyi szakértő, az LMP megyei elnökségi tagja;

5-ös körzet (Bálicstető, Szkókó, Mecsekoldal): Horváth Attila informatikai szakember, az LMP megyei elnökségének tagja;

6-os körzet (Gyükés, Havihegy, Budaiváros, Tettye): Sajgó Gábor nevelőtanár;

7-es körzet (Belváros): dr. Kóbor József biofizikus, klinikai fizikus, az LMP megyei elnöke, pécsi polgármesterjelöltje;

8-as körzet (Szigeti külváros, Belváros, Rókusdomb): Pitz Dániel online kommunikációs szakember;

9-es körzet (Belváros déli része, Szigeti külváros): Angyal Károly, az LMP megyei önkormányzati képviselője;

10-es körzet (Szentkút, Deindol, Donátus, Bálics, Makár): Nádori János energetikai szakember;

11-es körzet (Uránváros): Bognár László gépkocsivezető;

12-es körzet (Kovácstelep, Patacs, Rácváros, Ürög): Rádi Nikoletta tanuló, vendéglátóipari dolgozó;

13-as körzet (Nagyárpád, Postavölgy, Régi Kertváros): Klasz Roland kereskedelmi dolgozó;

14-es körzet (Kertváros, Régi Kertváros): Prokop Gábor buszvezető;

15-ös körzet (Kertváros): dr. Szabó András jogász, PhD-hallgató;

16-os körzet (Rózsadomb, Kertváros): Szabó József műszaki eladó;

17-es körzet (Kertváros): Rádi Imre építési vállalkozó;

18-as körzet (Málom, Malomvölgyi út, Árpádváros): Baracska Péter minőségellenőr.

Forrás: Pécsi STOP