Csikkel, kajamaradékkal is megdobálták már a régióban dolgozó közutasokat

2019. november 6. 10:10 2019. nov. 6. 10:10

Tízből kilenc közutast ért már verbális vagy fizikai támadás munka közben - derült ki a közútkezelő nemrégiben készült belső felméréséből, melyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 94 mérnökségének 1480 munkatársa töltött ki. Baranyában, Tolnában és Somogyban is számos közutast ért inzultus, olyan is volt, hogy belerúgtak a céges autóba.

A felmérés a Magyar Közút „Biztonságunk az Ön kezében van!” május végén indult kampányához kapcsolódott, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy 2000 óta 17 közutas szakember vesztette életét figyelmetlen autósok miatt munkaterületen, az autópályákon pedig szinte hetente éri baleset az ott dolgozókat. 

A nemrégiben készült belső felmérés szerint a mérnökségi dolgozók 80 százaléka véli úgy, hogy a munkaterületek mellett elhaladó 10 autós közül maximum 2 sofőr tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást.

A közutas szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő, több mint 1300 munkást sértegették már szóban. A türelmetlen autósok rendszerint trágár kifejezésekkel illetik őket. Kiderült az is, hogy az úton dolgozó közutasok több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból, többek között paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal is, illetve minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.

Baranya megyéből 89, Tolna megyéből 33, Somogy megyéből 43 közutas töltötte ki a felmérést - válaszolta megkeresésünkre a közútkezelő. A beérkezett válaszok szerint Baranya megyében a kitöltők 90%-ára kiabáltak már rá az autósok, háromnegyedükre pedig gyakran rádudálnak munkavégzésük közben. 82%-uk szerint 10 autósból maximum 3 tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást. Olyan esetekről is érkezett beszámoló, amikor a közlekedő belerúgott a céges autóba, vagy pedig szándékosan nekiütközött autója tükrével egy közutasnak. 

A felmérés szerencsére szolgált némi pozitívummal is: a Baranya megyei válaszadók majdnem fele nyilatkozott úgy, hogy átlagosan vagy annál jobban megbecsülik munkáját a közlekedők. A közútkezelő szerint ez az arány sem magas, a másik két megyéhez képest mégis kiemelkedő adat, mert a Tolna megyeiek harmada, a Somogy megyeieknek pedig hetede gondolja csak úgy, hogy a közlekedők megbecsülik a munkáját.
 
Tolna megyében a kitöltők 94%-ára, Somogy megyében a kitöltők 88%-ára kiabáltak már rá az autósok közül munkavégzésük közben, és míg Tolna megyében 15%-ukat, Somogy megyében 30%-ukat dobáltak már meg többnyire ételmaradékokkal, palackokkal, üveggel, szeméttel vagy cigarettacsikkel. 

Mindkét megyében a kitöltők közel háromnegyede vallotta, hogy gyakran dudálnak rájuk munkavégzés közben és hasonló arányban tapasztalták azt a válaszadók, hogy 10 autósból maximum 3 tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást. Tolna megyében történt, hogy egy türelmetlen közlekedő megráncigálta a Magyar Közút alkalmazottját. Tolnában munkavégzés közben egyébként három személyi sérüléssel járó baleset történt már, Somogy megyében egy, emellett a közútkezelő hangsúlyozza, nagyon sok kvázi balesettel néznek szembe kollégáink. Az pedig minden munkaterületen, valamennyi munkavégzési típusnál naponta visszatérő jelenség, hogy ledudálják és verbálisan szidják a kollégákat.
 

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil