Csökken a szerhasználat, de a rohamivás növekedik

2020. január 19. 12:05 2020. jan. 19. 12:05

Csökkent a tudatmódosító szerek fogyasztása, ugyanakkor egyre jobban terjed a rohamivás Magyarországon Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a pécsi INDIT Közalapítvány szakmai vezetője szerint.

Szemelyácz az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség legutóbbi rendezvényén, a Lélektér esteken arról beszélt, 2013-ban, a Nemzeti Drogellenes Stratégiai Program megalkotásakor azt a célt tűzte ki a kormány, hogy Magyarország 2020-ra drogmentes legyen.

2017-ben, a program félidejénél viszont az aláírók úgy látták, hogy nem valósultak meg a kitűzött célok, sőt, romlott a helyzet. Ezért újabb szervezeti átalakításokat eszközöltek. A szakember azonban nem készül szakmát váltani, szerinte az addiktológusok 2021-ben sem maradnak munka nélkül.

Lélektér estek (fotó: Pécsi STOP/Szabó Ferenc)

Az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője úgy látja, valamennyivel csökkent a szerhasználat, ehhez szerinte köze van a túlzásba vitt okostelefon-használathoz. Hatásuk legtöbb esetben ismeretlen, mert folyamatosan újak jelenek meg a piacon. A legfontosabb a felvilágosítás, mint minden szenvedélybetegségnél.

A másik probléma Szemelyácz János szerint, hogy egyre jobban terjed a rohamivás (binge drinking), ami miatt akár az intenzív osztályra is be lehet kerülni. Az addiktológus megjegyezte, Magyarországon az a felfogás él, hogy az alkohol nem drog, hanem hungarikum. Az esti vörösborozás sokak számára a kultúra része, mások a reggeli szilvapálinkázást látják így.

Szemelyácz János (fotó: Pécsi STOP/Szabó Ferenc)

Az édes, alkoholmentes, gyümölcsízű sörök Szemelyácz szerint károsak, az nem más, mint a fiatalok italra szoktatásának eszköze.

Szerző: Szabó Ferenc

 

Forrás: Pécsi STOP