Csúcson pörög a negyven éves pécsi műjégpálya

2020. január 23. 15:40 2020. jan. 23. 15:40

Negyven éve kezdték építeni a pécsi műjégpályát, melyet 1981 elején adtak át a nagyközönségnek. A pályát rengetegen keresik fel, a karácsonyi ünnepekben 1500-an csúszkáltak, mely rekordnak számít.

A pécsi jégpályát mintegy öt éve újították fel 150 millió forintból, a létesítmény finn gyártású műanyagpalánkot is kapott. A gépészeti rész azonban hagy maga után kívánnivalókat, nem olyan szerkezetet építettek be ugyanis, mely hatékonyan működik fedetlen pályán – mondta lapunknak Maretics György létesítményvezető, korcsolyaoktató. Szavai szerint kifogástalan jeget mínusz 1-3 fok között lehet előállítani a létesítményben. Hozzátette, tervezték a pálya befedését is, de az nem valósult meg, az országban ez az egyedüli, szabad ég alatti jégpálya.

"A pécsi műjégpálya közkedvelt a jeges sportok iránt rajongók körében, a karácsonyi ünnepek alatt 1500 vendégünk is volt, ami csúcsnak számít"

– fogalmazott a létesítményvezető. Legtöbben általában pénteken keresik fel a pályát, annak használatát csak az időjárás korlátozza. Ottjártunkkor a jég egyik felén egyetemisták pihenték a vizsgaidőszak fáradalmait, a másik felén a Közraktár úti óvoda gyermekei tanulták a korcsolyázás alapjait.

Maretics György létesítményvezető, korcsolyaoktató (fotó: Pécsi STOP/Szabó Ferenc)

Újdonság volt sokak számára a sisak használata. Az oktató lapunknak elmondta, hogy a fejvédő nem kötelező, de rájöttek, hogy baleset-megelőzésre kiváló eszköz.  A szakember hozzá tette a gyerekek elesnek és felállnak, a felnőttek pedig addig kapálóznak, amíg beverik a fejüket, így a sisak mindenkinek hasznos lehet.

A pécsi műjégpályán napjainkban is lehetnek Knoch Viktor- és, Burján Csaba-utódok, akik városunkban ismerkedtek meg a sportággal. Maretics György viszont úgy látja, hogy a rohamosan fejlődő feltételek miatt a tehetségesnek tűnő gyermekek gyakran családostul a fővárosba költöznek. Megjegyezte, Pécsett négy hónapig működik a műjégpálya, máshol az országban 8-9 hónapon át lehet jégre menni.

A pécsi műjégpálya bejárata (fotó: Pécsi STOP/Szabó Ferenc)

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP