Csúnyán átverték a Páva vezette önkormányzatot, Péterffyéknek kell eltakarítani a károkat

2019. november 11. 12:23 2019. nov. 11. 12:23

Átverték a korábbi fideszes önkormányzatot, a Budai Nagy Antal utcai Napsugár  Óvoda felújítása végén ugyanis egy másik számlaszámot küldött valaki a városházára, amire el is utalta 18 millió forintot. Csakhogy utána jelentkezett a vállalkozó, hogy a pénzt nem kapta meg, a számlaszám nem az övé. Jelenleg is folyik a nyomozás, az új összetételű városvezetésnek pedig ki kell perkálnia a 18 milliót, ha nem akarja, hogy a 100 százalékos támogatás elvesszen a beruházásnál. 

A november 14-ei pécsi közgyűlés egyik előterjesztése egy elég hihetetlen bűncselekményt ismertet (az előterjesztés második része), amelybe az előző, még fideszes többségű városvezetés csúszott bele, de a következményeket már az ellenzéki többségű új testületnek kell állnia.

A dokumentum szerint  idén május másodikán a Budai Nagy Antal utcai Napsugár Óvoda felújítása (amelyet összesen 239,795 millió forintból, 100 százalékosan uniós forrásból végeztek) elérte a 100 százalékos készültésget, a felújítást végző vállalkozó a felújítást követően kiállította a végszámlát.

"A Pénzügyi Főosztály tájékoztatása szerint 2019. május 28. napján a tárgyi projekt keretében benyújtott PH6LA0006109 sorszámú kivitelezői számla mellé hivatalos levéllel megküldött bankszámlaszámra a számlán megjelölt 18.037.110,- Ft átutalásra került. A kivitelező jelezte a Pénzügyi Főosztály felé, hogy az elvégzett munkáját követően leszámlázott összeg nem érkezett meg a bankszámlájára, és az előzőekben hivatkozott – külön becsatolt – Budapest Banknál vezetett bankszámlát, és levelet nem ismeri el sajátjaként"

- olvasható az előterjesztésben.

A dokumentum szerint az önkormányzat június 6-án hivatalosan megkereste a Budapest Bankot és kérte az összeg visszahívását. A pénzintézet június 21-én azt válaszolta, hogy a számlát nem a kivitelező nevén nyitották meg, viszont visszautalni sem tudnak, mivel ezt a számlatulajdonos megtiltotta (az nem derül ki az előterjesztésből, hogy ez kicsoda). Emiatt a kivitelező és az önkormányzat is feljelentést tett jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, a Pécsi Rendőrkapitányság pedig nyomozni kezdett. 

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. ráadásul arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a projekt zárásához szükséges a kivitelezői végszámlát kiegyenlíteni, mert ha ez nem történik mg, akkor a beruházás 100 százalékos támogatási intenzitása is elveszik. Mindezek mellett a kivitelező is jelezte, hogy ha nem fizetik ki, polgári peres eljárást indít az önkormányzattal szemben. 

A rendőrség arról téjékoztatta a kivitelezőt és az önkormányzatot is, hogy feljelentéseik nyomán a nyomozás még folyamatban van ismeretlen tettes ellen, és az várhatóan az uniós projekt záró határidejére nem ér véget. 

Így tehát a közben ellenzéki többségűvé vált közgyűlésnek november 14-én meg kell szavaznia, hogy az önkormányzat az idei évre szóló általános tartalék terhére kifizethesse a kivitelezőnek a kicsivel több mint 18 millió forintos elmaradást. Az önkormányzat egyébként a nyomozás lezárulta után, ha büntetőjogi felelősség megállapítható, a "szükséges jogi intézkedéseket megteszi a kifizetésből eredő követelése érvényesítésének érdekében."

A Szabad Pécs információi szerint két budapesti nő vehette fel a pénzt, és arról is írnak a cikkükben, hogy bár az előterjesztésben hivatalos levél szerepel, információik szerint "valójában csak egy e-mail érkezett a pénzügyi főosztályra májusban, amivel formailag is voltak problémák, így akár gyanús is lehetett volna."

Forrás: Pécsi STOP