Czerpán: az atlétikát új alapokra kell helyezni Pécsen

2019. december 13. 08:56 2019. dec. 13. 08:56

Tartanak  még a centenáriumi rendezvények a 100 éves PVSK-nál. A régió legrégebbi, legtöbb szakosztállyal rendelkező és a legeredményesebb egyesülete elnökével,  Czerpán Istvánnal beszélgettünk, aki 30 éve a klub első embere.

Elnök úr megutálta már az intézmény vezetését, hiszen három évtizede vezetői székben ülni sokszor fásulttá teszi az embert?

Nem-nem, ha valaki szeret valamit csinálni, akkor nincs csömör. Minden nap van esemény, rendezvény, nyugodtan mondhatom, így van ez a három évtized alatt. Gondolom így volt 100 év alatt. Visszatekintésül két könyvet is kiadtunk. Mindkettő a PVSK sportegyesület 100 éves történetét dolgozza fel szövegben és képekben.

Fotó: Pécsi STOP

Harminc éve 8 szakosztállyal vettem át az elnöki beosztást, ma már 15 működik. Közel 1500 igazolt versenyzőnk van, a térség, de lehet, hogy a Dunántúl legnagyobb klubja a PVSK. Legtöbb sportolónk a kosárlabdában és a labdarúgásban versenyez.

Czerpán István - Fotó: Pécsi STOP

Viszont egyéni sportágakban - itt elsősorban anyagiakra gondolok - szűkösen tudunk dolgozni. Elsősorban atlétikáról van szó: ezt a sportágat Pécsett új alapokra kell helyezni. Három ökölvívónkra azért büszkék vagyunk. Tagjai a magyar válogatottnak, Lukácsy Bence magyar bajnok lett, Cservenka Róbert bronzérmet nyert a felnőtteknél, Samu Ferenc a junioroknál EB bronzérmet nyert. Öt év múlva olimpiai résztvevők lehetnek.

Czerpán István - Fotó: Pécsi STOP

Csapatsportágban húzó együttes a Pécsi VSK VEOLIA, a 2018-2019. évi teljesítményük alapján Csirke Ferenc tanítványai nemzetközi porondra léphettek, ez történelmi esemény, mert a fiú kosarasok még nem kerültek ilyen magas szintű versenyre Pécsről.

Kosárlabda és a díjak - Fotó: Pécsi STOP

A vízilabdázók is az élvonalban vannak, az OB 1-ben lehetőségeik szerint jól szerepelnek. Sok pécsivel Ambrus Tamás, Kósz Zoltán és mások szerettették meg évekkel ezelőtt a vízilabdát, és a szurkolóink nem hagytak cserben.

Új sportcsarnok épült a Verseny utcában - tegyük hozzá, rekord gyorsasággal -, mennyire javítja a pécsi teremsportok helyzetét a városban?

Csak enyhíti a teremgondokat, továbbra is bérelni kell iskolai tornatermeket, de a helyzet jelentősen jobb, mint például 3-5 éve.

100 éves a PVSK - Fotó: Pécsi STOP

A több alkalommal 20 ezer szurkolót befogadó PVSK-stadion a földig van lebontva. Ott talán három alkalommal is volt alapkőletétel. Mikor kezdik meg az építkezést?

Tavasszal biztosan, egy 800 fős lelátó építése kezdődik. Mi a labdarúgás tekintetében csak a másodosztályig gondolkodunk. A városnak kell megépíteni a stadiont.


Czerpán Istvántól a Pécsi STOP megtudta, tavasszal a Misinán megkezdődik egy új síház építése is, és havazás esetén az idén is beindul egy sífelvonó a hegyen. Megtudtuk, hogy márciusban hagyományosan megrendezik a Harkány-futást is.

PVSK - Fotó: Pécsi STOP

A klub első embere arról is beszámolt, hogy a PVSK 101 éves ünnepséget is megrendezik jövő nyáron, de szerényebben, mint a centenáriumit. Azt már tudják, hogy egész napos sportrendezvényt tartanak, ahol az egyesület sportolói egymással versenyeznek.


 

Szerző: Szabó Ferenc

 
Forrás: Pécsi STOP