Devizahitelek: perek helyett törvény kell

2017. november 7. 07:37 2017. nov. 7. 07:37

Elkeseredett emberekkel telt meg hétfőn kora este a MSZP pécsi kertvárosi irodája. Tóth Bertalan parlamenti képviselő devizahiteleseknek tartott fogadóórát. A tapasztalatok szerint a pécsi hitelkárosultak az átlagnál is nehezebb helyzetben vannak.

Az MSZP parlamenti képviselői és képviselő-jelöltjei országszerte közel 90 helyen tartottak fogadóórát. Tóth Bertalan Pécsett, a párt kertvárosi irodájában várta az érdeklődőket. A baranyai politikus korábban többször kifejtette: sokkal több értelme van ennek, mint parlamenti vitanapokon tölteni az időt.

Az alábbi fotó hétfőn készült az Országházban, a devizahitelekről tartott vitanapon, és vitán felül a szocialista frakcióvezető szavait támasztja alá – talán bő tucatnyi képviselő, ha kíváncsi volt a vitára és a hitelkárosultakra:

A pécsi politikus fogadóórájára szép számú érdeklődő gyűlt össze. Tóth Bertalan röviden beszélt a magyarországi devizahitelek történetéről, a 2010 tavaszán bekövetkezett krachról, ami az elszállt forint miatt 70 %-kal növelte meg átlagosan a több százezer hiteles adósságát, Szíjjártó és Kósa nyilatkozatairól, amik aztán tovább rontottak a helyzeten. Kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank olyan monetáris politikát vitt és visz, ami miatt a forint nem tudott visszatérni a korábbi árfolyamhoz, de még visszafordulni sem.

- A Fidesz politikája azoknak kedvez, akiknek amúgy is jobban megy, így van ez az adókedvezményekkel, de a devizahiteleket leginkább az olyan parlamenti képviselők tudták visszafizetni, mint Kósa Lajos – mondta a pécsi politikus. - Kedvezményes árfolyamot a kormány nem állapított meg, piaci árfolyamon váltották be a devizahiteleket. Az eredmény az lett, hogy hiába veszett el sok család esetében egy élet munkája a házzal, lakással, a végrehajtások után is komoly tartozások maradtak a nyakukon.

Tóth hozzátette: sokan éppen a hitelek miatt mentek külföldre. 1200 milliárd forintot utaltak haza csak tavaly külföldön dolgozó fiatalok, ennek zöme hiteltörlesztésre megy. Sok fiatal házaspár a szülők ingatlanát is elzálogosította, most már az utóbbiak megtartásáért küzdenek külföldi munkahelyeken. A szocialisták parlamenti frakcióvezetője szólt az évi mintegy 10 ezer kilakoltatás szívszorító jeleneteiről is, és arról: az MSZP megoldási javaslatait sorra lesöpörte a Fidesz, legyen szó az MNB elképesztő profitjáról vagy a bankok szerepvállalásáról.

- Az MNB-nél 136 milliárd haszon keletkezett a devizahitelesek pénzéből, a szervezet felelőssége megkerülhetetlen, de a kereskedelmi bankok sem jártak rosszul, szép nyereségeket értek el – hangsúlyozta Tóth. - Volt olyan baloldali kormány, amely védte a bankokat, de én ezzel nem értek egyet, olyan nincs, hogy kiszolgáltatott emberek pénzén szerezzenek profitot a bankok, főleg nem az MNB.

Tóth Bertalan megerősítette a szocialisták álláspontját: a hiteleket a felvételkori árfolyamon kell beváltani, a lakás elárverezése után ne maradhasson több teher a családok nyakán, a moratóriumot pedig meg kell hosszabbítani addig, amíg ez a kérdés nem rendeződik megnyugtató módon.

Az érdeklődők között volt Néma József, a devizahitelek pécsi szakértője is, aki fontos részleteket osztott meg a megjelentekkel, miközben Tóth Bertalan egyenként igyekezett segíteni a károsultak gondjain. Néma a mai parlamenti vitanap kapcsán megemlítette Bánki Erik mohácsi illetőségű fideszes politikus nevét, aminek hallatára felhördültek a jelenlévők. (Bánki szerint a kormány mindent megtett a hitelkárosultakért, erről november 6-án beszélt a Parlamentben – a szerk.).

Élénk vita bontakozott ki a bankok, a közjegyzők és a bírók felelősségét illetően. Többen egyetértettek Néma József ügyvéddel abban, hogy összevetve például szekszárdi, kaposvári vagy miskolci bíróságokkal Pécsett nehéz helyzetben vannak a hitelkárosultak, emiatt már tüntetés szervezését is fontolóra vette a törvényszék elé. Tóth Bertalan azt ígérte: képviselőként az ügyben a Kúria elnökéhez fordul.

Tóth Bertalan csaknem kétórás élénk vita után zárta le a fogadóórát. Mint mondta, küzdeni kell, ezt nem szabad a bíróságokra hagyni, ahelyett, hogy egyébként is kiszolgáltatott családok a saját pénzükön pereskednek, törvény kell. Ha pedig az MNB nyereséget könyvelt el, annak nem ott lenne a helye, hanem a hiteleseknél.