Disznóvágás miatt eldugulhatnak a csatornák

2021. január 15. 14:28 2021. jan. 15. 14:28

A Tettye Forrásház Zrt. közleményében hívja fel a figyelmet, hogy a disznóvágás miatt újra beköszöntött a házi húsfeldolgozáshoz köthető üzemzavarok és dugulások ideje.

A disznóvágás szezonjában gyakran fordul elő, hogy zsíros, olajos szennyeződés, vagy akár állati hulladék kerül a nem ipari terhelésre kiépített csatornákba Pécs külvárosi, vagy családi házas övezeteiben és a környező településeken.

Ezért sűrűbben fordulnak elő meghibásodások is. Az elmúlt három hétben minden napra jutott belőlük: 

Összesen 27 esetben hárítottak el nem megfelelő csatornahasználatból adódó dugulást a Tettye Forrásház Zrt, szakemberi a területi szennyvízátemelőknél.

Amint  a Tettye Forrásház írja: 

A zsíros szennyeződések kemény, szappanszerű lerakódásokká alakulnak és leszűkítik, vagy akár el is zárhatják a szennyvíz útját az otthoni vezetékekben és az utcai csatornában egyaránt. A szilárd anyagok, például a megakadó csontdarabok, belsőségek pedig üzemzavart idéznek elő a házi és a központi átemelőkben is – utóbbiak az alacsonyabban fekvő területekről gyűjtik össze és továbbítják a szennyvizet a pécsi szennyvíztelepre.

Előfordult, hogy a kiérkező szakemberek disznócsontokat találtak az elakadt szivattyúban. (Minden szezonnak megvan a maga „slágere”: befőzés, szüret vagy pálinkafőzés idején a gyümölcsfeldolgozás melléktermékei veszélyeztetik a szennyvízkezelés biztonságát.)

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. rendszeresen, tervszerűen tisztítja a hálózatot és az átemelőket a meghibásodások megelőzése érdekében; speciális csatornatisztító járművük az utcákat járva folyamatosan mossa a vezetékeket.

 

Ne engedjünk le olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a lefolyón, és ne a szennyvízhálózat gondjaira bízzuk a szemetet! Mi nem kerülhet a csatornába?

 Forrás: Tettye Forrásház Zrt.