Dr. Kovács Ágnes: ha kilóg az orr, az olyan, minta nem is lenne rajtunk maszk

2020. szeptember 15. 14:30 2020. szept. 15. 14:30

A helyes maszkviselésre, a járványügyi előírások szigorú, megfelelő betartására hívta fel a figyelmet Péterffy Attila polgármester és dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense kedden, sajtótájékoztatón az emelkedő megbetegedési adatok fényében. 

- Mind az országos, mint a térségi megbetegedési adatok jelentősen emelkedtek, viszont aggasztó, hogy azt tapasztaljuk, hogy sokan nem vagy nem megfelelően viselnek maszkot - kezdte a sajtótájékoztatót Péterffy Attila.

- A pécsi városvezetés célja, hogy a második hullám során elkerüljük a fertőzésszám drasztikus emelkedését, hogy a pécsiek biztonságban érezzék magukat a városban, a város legyen képes úrrá lenni a víruson, hogy kézben tartsuk a megbetegedések számát. Ezért újfent felhívjuk a figyelmet a járványügyi szabályokra, és reméljük, hogy minden pécsi betartja azokat - fogalmazott a polgármester.

Dr. Kovács Ágnes gyermekorvos, az önkormányzat egészségügyi referense, volt önkormányzati képviselő is hangsúlyozta, országos szinten nagy mértékben emelkedik a megbetegedések száma. Mint mondta, a vírusnak sok olyan tulajdonsága van, amit még nem ismerünk, a legfontosabbakkal viszont tisztában vagyunk. Komoly szövődményeket okozhat, de más negatív hozadéka is van: ha valaki kisebb vagy komolyabb tünetekkel átesik rajta, hosszan fennmaradó fáradékonyságot tapasztalhat. 

Fotó: Pécsi STOP

- Két célunk van: a megfelelő óvintézkedésekkel csökkenteni a megbetegedések számát, valamint az, hogy az emberek ne veszítsék el a munkájukat. Ha valaki megbetegszik, a fáradékonyság a munkavégzésre is kihathat. Nagyon fontos a preventív intézkedések betartásra, ezzel tudjuk segíteni egyrészt a munkában maradást, másrészt a vírus tovaterjedésének megakadályozását.

Kovács Ágnes három fontos, ebben az időben kívánatos magatartásformát jelölt meg: a kézfertőtlenítést, a megfelelő távolságtartást és a helyes maszkviselést.

Mint mondta, gyakran kell kezet mosni, de ez nem elég, mindig legyen nálunk megfelelő kézfertőtlenítő, és gyakran éljünk is vele. A másfél-két méteres távolságot akkor is be kell tartani, ha maszk van rajtunk, a kézfogást, puszit pedig mellőzzük.

A maszk helyes viselése nagyon fontos, különösen azért, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek sokszor helytelenül hordják. Már felhelyezéskor is megfelelő körültekintéssel kell eljárni, mossunk előtte kezet. Nem elég csak a szájat eltakarni, ha kilóg az orr, akkor olyan, mintha nem is lenne rajtunk maszk. A merevítővel rendelkező maszkot pontosan rá kell illeszteni az orra.

Az egyszer használatos szájmaszkok egyhuzamban 4 órán át használhatók. Ha nem folyamatban használjuk 4 órán át, 24 óráig alkalmasak a viselésre - folytatta az egészségügyi referens. A maszk levétele után is fertőtleníteni kell a kezünket, amíg pedig fent van, ne tapogassuk össze kívülről, így rárakódhatnak a vírusok, ha utána például a szemünkhöz nyúlunk, megfertőződhetünk.

A maszkokat lehetőleg mindenhol használjuk, de zárt helyeken - boltokban, piacon - mindenképp - folytatta dr. Kovács Ágnes. Kiemelte, a bevásárlóközpontokban gond, hogy a boltokba bemenve feltesszük, onnan kijövet, a zárt folyosón viszont levesszük a maszkot. Ez nem jó magatartás, ott is viselni kell, hiszen zárt térben vagyunk.

- Amennyiben textilmaszkot használunk, azt esténként fertőtlenítő mosásban ki kell mosni. Áztassuk be fél órára a maszkot, majd szárítsuk meg és vasalással sterilizáljuk. Ha ezeket az alapvető dolgokat betartjuk, nagy eredményeket érhetünk el a vírus terjedésének csökkenését illetően - tette hozzá.

Kovács arról is beszélt, hogy jelen pillanatban a 30 év alattiakat érinti főként a megbetegedés, mert a nyár folyamán fellazultak a preventív viselkedési módok, a fiatalok gyakrabban fertőződtek. Ugyanakkor minden fiatalnak van idős hozzátartozója, nagyszülők, szülők, tanárok, nekik pedig könnyedén átadhatják a vírust.

A fiataloknál a vírus gyakran tünetmentesen vagy minimális tünetekkel jelentkezik, főként a kisgyerekek esetén. Ha hosszan tartó köhögés, hőemelkedés, torokkaparás, ízérzés, szaglászavar jelentkezik, merüljön fel a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Az egészségügyi referens megjegyezte, az iskolakezdés velejárója szokott lenni számtalan felsőlégúti megbetegedés, viszont csak a teszt dönti el, hogy COVID-19-ről van szó, vagy másról. Ezért ha bárki felsőlégúti megbetegedéseket észlel magán, esetleg hányást, hasmenést tapasztal, se munkába, se iskolába ne menjen. Kizárólag egészséges gyermek és felnőtt menjen közösségbe, ha tüneteket észlel, azonnal forduljon a háziorvosához. A háziorvost először telefonon kell keresni, hogy elkülönüljünk a rendelőben váró betegektől.

Kovács Ágnes szerint a krónikus betegségben szenvedőkre különösen oda kell figyelni. A szájmaszkot szabad tereken is viseljük, ha nem tudjuk betartani a másfél-két méter távolságot, az időseknek, a krónikus betegeknek pedig mindenhol célszerű volna hordaniuk a védőeszközt.

Újságírói kérdésre Péterffy Attila elmondta, akkor rendelhet el korlátozó intézkedéseket, ha egészségügyi veszélyhelyzetet hirdet a kormány, erről egyelőre nem hallani.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP