Drágábbak lettek az ajánlatok, egyelőre nem épülnek üzemcsarnokok a pécsi ipari parkokba

2017. november 7. 15:34 2017. nov. 7. 15:34

Újratervezik az ipari parkba szánt üzemcsarnok és a Déli Ipari Parkba tervezett iparcsarnok beruházását, ugyanis az érvényes kivitelezési ajánlatok drágábbak lettek, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. A megemelt összeggel kiírt új pályázaton a pénzügyi és gazdasági bizottság dönthet átruházott hatáskörben, vagyis a közgyűlés elé nem kerül az ügy.

Hiába kapott érvényes ajánlatokat a pécsi ipari parkba szánt üzemcsarnok és a Déli Ipari Parkba tervezett iparcsarnok megépítésére a pécsi önkormányzat, a projektet újra kell kezdeni.

Az érvényes ajánlatok ugyanis több pénzzel számolnak, mint amennyi a két csarnok felépítésére rendelkezésre áll.

Az erről szóló pénzügyi és gazdasági bizottsági előterjesztés szerint az iparcsarnok kialakítására nettó 7,9 millió, azaz bruttó 10,033 millió forint áll rendelkezésre TOP-forrásból. A keleti ipari parkba tervezett üzemcsarnok megépítésére pedig 14,9 millió, azaz bruttó 18,923 millió van szánva, ugyancsak TOP-os forrásból.

Csakhogy az iparcsarnok kialakítására beadott érvényes ajánlat - amelyet egy budapesti cég, a KÖZTI Zrt. adott be - a nettó árnál 3,9 millió forinttal drágább költségekkel számol. A régi ipari parkba szánt üzemcsarnok felépítésénél pedig az érvényes ajánlatot beadó pécsi "Építész Kör" Kft. a nettó árnál 12,117 millió forinttal nagyobb árajánlatot adott be.

Ezek miatt a bíráló bizottság azt ajánlja a pécsi önkormányzatnak, hogy a két projektet egyelőre nyilvánítsák eredménytelennek.

Mivel a TOP-forrás továbbra is fennáll, ezért az önkormányzat a tervek szerint ugyan az első kört eredménytelennek nyilvánítja, de újra kiír egy pályázatot, ami már a megemelt összeggel kombinál (nettó 19,44 millió forint plusz kell).

Az újabb pályázatról a pénzügyi és gazdasági bizottság fog dönteni átruházott hatáskörénél fogva, vagyis a döntés jogköre nem jut el a közgyűlés elé - olvasható a Páva Zsolt polgármester által szignózott előterjesztésben.

A Déli Ipari Parkban egyébként 2014-es megnyitása óta nem sok vállalkozás települt be, de október végétől már jár busz a területre, ha igény van rá.