Durva hőségre kell számítani Baranyában hétfőn

2019. augusztus 11. 17:12

Hétfőre a dél-dunántúli régió mindhárom megyéjére piros, azaz harmadfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. A hét második felétől záporokkal némi lehűlés érkezik.

Grafika: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn jobbára derült, napos idő lesz csapadék nélkül, napközben 33-38 fokig melegszik a levegő. Emiatt az ország összes megyéjére hőség miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ, a dél-dunántúli régióra piros, azaz harmadfokú figyelmeztető előrejelzést léptettek életbe, ebben a három megyében ugyanis a napi középhőmérséklet 29 °C felett valószínű.

Grafika: met.hu

Aki teheti, délelőtt 10 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, ilyenkor kerülni kell a szabadban történő fizikai munkát is, valamint gondoskodni kell a megfelelő folyadékutánpótlásról.

Kedden napközben északnyugat felől időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és főként északon, északnyugaton alakul ki szórványosan zápor, zivatar, majd estétől megvastagszik a felhőzet és sokfelé várható csapadék. A szél eleinte a Dunántúlon, majd másutt is többfelé megerősödik, a Dunántúlon és zivatarok környezetében helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-24, a legmagasabb hőmérséklet 25-35 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

Szerdára virradó éjszaka sokfelé várható kiadós eső, zápor, zivatar, délelőtt inkább már csak keleten eshet, majd az összefüggő csapadék délutánra elvonul. Mögötte néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-20, a maximumhőmérséklet 21-27 fok között valószínű.

Csütörtökön eleinte többnyire derült, napos időre lehet számítani, majd nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 11-17 fok lesz, napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

A több-kevesebb napsütés mellett pénteken főként a Dunántúlon és északon alakulhat ki szórványosan zápor, néhol zivatar, szombaton helyenként lehet zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap 12-18 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet pénteken 25-28, szombaton 23-28 fok között valószínű.

Vasárnap napos idő várható, csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet 10-16, a maximumhőmérséklet 25-30 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Forrás: Pécsi STOP/MTI