Durván megemelkedhet Siklóson a családok parkoló bérletének az ára

2020. december 3. 20:57 2020. dec. 3. 20:57

Siklós fideszes polgármesteréhez címzett egy nyílt levelet Ifj. Szalai Ottó önkormányzati képviselő. A levélben kifejti véleményét arról a polgármester azon javaslatról, mely a a siklósi családok parkolási bérletét a jelenlegi 1400 forintról, 10.000 forintra kívánja megemelni.

A levélből kiderül, hogy a polgármester a koronavírus vészhelyzet miatt átvette a képviselői testület szerepkörét és egy személyben dönt mindenről. 

„Javaslat a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 29/2013. (XII. 2.) rendelet módosítására” napirend alatt a siklósi családok parkolási bérletét a jelenlegi 1400 forintról, 10.000 forintra kívánja megemelni. Mindezt teszi úgy, hogy az előző ciklusban az Ön alpolgármestere, Mojzes Tamás képviselő többször is a teljes parkolási rendszer megszüntetését szorgalmazta. - olvasható a levélben.

Ha időrendi sorrendben nézzük a változtatásokat akkor 2019-ben még ingyen, 2020-tól 1400 forintért, majd a mostani kezdeményezés szerint 2021-től 10.000 forintot kell fizetni a parkolóbérletért. A 2020. szeptember 30-án elfogadott döntés következtében az I. zónában 1 órás maximális várakozási idő került meghatározásra. Ennek következtében tehermentesítve lett a zsúfolt Felszabadulás és a Dózsa György utca, így teljesen indokolatlanná vált a bérletek árának emelése.

Siklós Város Képviselő- testülete 2019 januárjában döntött arról, hogy a siklósiaknak, miután adóforintjaikkal működtetik a várost, ingyenessé teszi a parkolási bérletet. A jövőre jelentősen emelkedő gépjármű után fizetett biztosítási díj, az infláció elszabadulása, továbbá a járványhelyzetben elvesztett munkahelyek, munkabér csökkenések nem mindennapi megpróbáltatást okoznak a napi megélhetésben a siklósi családoknak is. A kormányzat által elvont 21 millió forint gépjárműadó, a fizető parkolás megszüntetése, az idegenforgalmi adó bevételének kiesése, a termálfürdő üzemeltetőjével felmondott szerződés miatt elmaradt 30 millió forint bérleti díj kiesését nem háríthatja a siklósi családokra. A költségvetés koncepcióban szereplő vásártér kialakítására szánt 2 millió forint, a Turisztikai Egyesület erőn felüli támogatása, az időszakonként megjelenő helyi kiadvány fedezet lehet az Ön által megemelni kívánt parkoló bérletekből remélt bevételek kompenzálására. - hangsúlyozza az ellenzéki politikus

Érdekes, hogy miközben a kormány a járványhelyzetre való tekintettel ingyenessé teszi a parkolást, addig a siklósi fideszes polgármester éppen az ellenkezőjén dolgozik és próbál átvinni egy olyan javaslatot, ami sokszorosára emelné az amúgy se olcsó bérletet. 

A jelenlegi járványhelyzetben, amikor családok vesztik el szeretteiket, és küzdenek a kíméletlen vírus ellen, kérem Önt, hogy a képviselő- testület működésének hiányában, ne hozzon egy személyben felelőtlen, teljesen szakmaiatlan döntést, tanúsítson önmérsékletet, ne sarcolja meg a nehéz helyzetben lévő siklósi családokat. Amennyiben a siklósi emberek megkérdezése nélkül egy személyben végrehajtja a parkolási bérletek 700%-os emelését, a siklósiakkal karöltve, bevonva civil szervezeteket aláírásgyűjtésbe fogok kezdeni, hogy visszavonja a siklósi családok százait sújtó döntést. Kérem Önt a levelemben foglaltak megfontolására és a parkolási rendelet napirendről való levételére! - írja Ifj. Szalai Ottó

 

Forrás: Pécsi STOP