Egészségügyi állapotfelmérés indul februártól Pécsett

2020. január 23. 09:58 2020. jan. 23. 09:58

Állapotfelmérés indul február első hetében a három nagy rendelőintézetet működtető Egyesített Egészségügyi Intézményekben (EEI), melynek célja a járóbeteg-szakellátás színvonalának emelése.

Minderről a felmérést vezető Cserfainé dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense és Bognár Szilvia, a területért felelős alpolgármester beszélt az önkormányzati lapnak. Cserfainé, aki gyermekorvosként dolgozik, azt mondta, a felmérés szükségességét indokolja, hogy folyamatosan csökken a betegforgalom a három rendelőintézet szakrendelésein. 

Az önkormányzati intézményrendszerhez tartozó EEI működtetése kizárólag állami forrásokból, normatív alapon történik, a betegforgalom csökkenése alacsonyabb finanszírozást, kevesebb pénzt eredményez. Az egészségügyi referens szerint az ok nem abban gyökerezik, hogy kevesebb a beteg, hanem hogy többen választják a magánegészségügyet. Az állapotfelmérés során a különböző szakrendelésekre vonatkozó várakozási idők problémáját helyezik fókuszba, hogy lássák, jelenleg melyik szakrendelésre mennyit kell várni Pécsett, és miért.

Cserfainé úgy látja, ahhoz, hogy a betegek gyors ellátást kapjanak a megyeszékhelyen, a rendelők korszerűsítése mellett az orvosutánpótlás is legalább annyira fontos. Mint fogalmazott, az alapellátásban és főleg a helyi járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok átlagéletkora magas, a fiatalok ritkán választják maguknak az EEI-t munkahelyül. A szakorvoshiány miatt hiába van megfelelő infrastruktúra, hiába van ott például a kertvárosi rendelőintézet, ha nem tudják betölteni a hiányzó állásokat, emiatt pedig bizonyos szakrendelések nem elérhetőek. 

- A végzős hallgatóknak, rezidenseknek nincs elég információjuk a járóbeteg-szakellátásról, az ottani munkakörülményekről, karrierlehetőségekről - véli Cserfainé, megjegyezve, a város egészségprogramjának hangsúlyos része a fiatal orvosok alap- vagy szakellátás felé való orientálása, akár szolgálati lakás biztosításával, akár konkrét anyagi támogatással. Az egészségügyi referens beszélt az önkormányzat egészségügyi programjának egyéb elemeiről is, a tervezett egészségügyi napok, ahol az ismeretterjesztés mellett szűrővizsgálatokra is lehetőség lesz. 

Bognár Szilvia alpolgármester megjegyezte, az önkormányzat egészségügyi koncepciójának részeként bővítenék a tüskésréti parkot, fejlesztenének Malomvölgyben és a Mandulásban is, emellett az alakulóban lévő pécsi Idősügyi Tanácsot alkotó szervezeteket is bevonnák az egészségügyi programról szóló párbeszédbe.

Forrás: Pécsma.hu