Egy álom vált valóra – Megnyílt a Máltai Szeretetszolgálat Pihenőháza Orfűn

2022. június 20. 12:41 2022. jún. 20. 12:41

Hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok számára nyílik lehetőség arra, hogy nyaralhassanak a csütörtökön átadott Szent Margit Pihenőházban, Orfűn. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régiója régóta dédelgetett tervét Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend nemrég leköszönt magyarországi nagykövete nemzetközi kapcsolatainak is köszönhetően sikerült valóra váltani.

Hűsítő árnyék, felújított szobák, fúvószenekar próbájának hangjai – ez fogadta a látogatókat június 16- án, Orfűn a Honvéd utcában, akik a legújabb Máltai intézmény ünnepélyes átadójára érkeztek. A két  éve a Máltai Szeretetszolgálat tulajdonába került ingatlan teljeskörű átalakításon esett át 2021  folyamán: a konyha és a szobák korszerűsítése mellett a pihenőház akadálymentesítését is meg tudta  valósítani a Szeretetszolgálat, ezáltal mozgássérült ellátottak fogadására is alkalmas a pihenőház.  

Az épület megszerzése is egy egyedülálló felajánlás segítségével valósulhatott meg. A régió régen  dédelgetett terve volt egy nyaraló kialakítása, ahol azok a gyerekek is eltölthetnek nyaranta néhány  napot, akiknek egyébként nem nyílna lehetőségük egyáltalán nyaraláson részt venni. Ugron Imre  szerteágazó nemzetközi munkája során értesült arról, hogy egy németországi hölgy végrendeletében  35 millió forintot hagyományozott magyarországi ifjúsági munkára. Ez a nagykövet úr közbenjárására  érkezett adomány biztosította a pihenőház létrejöttét. 

- Nekem nagy öröm, hogy megnyílhatott ez a ház – fejtette ki Ugron Imre nagykövet úr. – Nem csupán  azért, mert személyesen tudtam közbenjárni ennek az elképzelésnek a megvalósításában, hanem azért  is, mert én szinte hazajárok ide. Édesanyám bükkösdi születésű, édesapám itt van eltemetve, ezért a  pécsi csoport talán a legkedvesebb máltai csoport számomra. Alig várom, hogy megmutathassam az  adomány továbbításában, illetve a projektben bármi módon résztvevő barátaimnak, kollégáimnak az  itt készült fotókat és elmondhassam élményeimet, hogy láthassák, milyen szép épület kialakításában  vettek közvetve részt. 

A Szent Margit Pihenőház 25 fő befogadására alkalmas, és a Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régióban  található intézményeiből és a Felzárkózó Települések program régiós falvaiból érkeznek vendégek,  elsősorban fiatalok. A pihenőház egész nyáron fogadja vendégeit, és az is mutatja, mekkora igény van  egy ilyen intézményre, hogy teljes foglaltsággal üzemel az idei nyáron a pihenőház.  

- Régi nagy álmunk vált valóra azzal, hogy megnyithatjuk ezt a pihenőházat – mondta megnyitó  köszöntőjében Csonkáné Utasi Katalin, a Felzárkózó Települések program Dél-dunántúli Régió  vezetője. – Nagyon fontos célunk volt már régóta, hogy olyan gyerekek számára tudjunk nyaralási  lehetőséget biztosítani, akik olyan anyagi és társadalmi körülmények közül származnak, amely nem  teszi lehetővé az évi nyaralásokat. Külön öröm, hogy ebben a pihenőházban olyan ellátottjaink is  eltölthetnek néhány napot, akik valamilyen fogyatékkal élnek, hiszen számukra is kiemelkedő lehetőség  vízparton pihenni pár napot.  

Az átadásra érkező vendégeket a szalagátvágást és az ünnepi beszédeket követően a Máltai Szimfónia  felzárkóztató programban részt vevő kaposvári gyerekek fúvószenekari koncertje szórakoztatta.