Egy magyar honvéd Szarajevó mellett kaphatta el a koronavírust

2020. április 1. 17:30 2020. ápr. 1. 17:30

Két honvédot szállítottak haza március utolsó napján a Szarajevó melletti Butmir EUFOR-táborból, mert egyikük pozitív lett a koronavírusra, míg a másik magyar katona fertőzésgyanúsnak számít. Az erre utaló bejegyzés már eltűnt a honvédség Facebook-oldaláról, és az EUFOR honlapjáról.

A Magyar Honvédség MH 86. Szolnoki Helikopter Bázis Facebook-oldalán tűnt fel a fotó április elsején, miszerint a sereg egyik szállítóhelikoptere március 31-én a bosznia-hercegovinai Butmir melletti EUFOR-táborból szállított haza két magyar katonát.

A fénykép mellé írt angol szöveg szerint a két katona közül az egyiknél kiderült, hogy megfertőzödött a koronavírussal, a másik katonánál egyelőre csak a fertőzésgyanú áll fenn.

Sajnos a Facebook-bejegyzést már eltávolították, ám a Pécsi STOP lementette (a kép külön lapra megnyitva nagyítható):

Fotó: Facebook/MH 86 Szolnok Helikopter Bázis - a bejegyzés már eltűnt
Ez volt a bejegyzés szövege

A szövegben az EUFOR honlapjára mutató cikklink is található, de sajnos a linkre rákattintva nem jön be semmi, 404-es hibaüzenet várja az olvasót. 

Egy korábbi cikk szerint március 28-án Ausztriába szállítottak haza a butmiri táborból egy katonát, aki ugyancsak megfertőződött a koronavírussal még az előző héten.

A Sarajevo Times is lehozta a történet, ők úgy értesültek, hogy mindkét katona csak könnyebb tüneteket mutatott, és nem szorultak intenzív ápolásra. Megelőző intézkedésként a helikopter személyzete és a két páciens is védőruhában szállt fel a helikopterre.

Az airportal.hu is megírta a történetet, a cikkben megtalálható egy galéria is a magyar helikopter (Mi-17) megérkezéséről.

A Pécsi STOP megkereste mind a Honvédelmi Minisztériumot, mind pedig az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis Facebook-oldal kezelőjét az ügy kapcsán.


A Sarajevo Times ma reggeli cikke szerint április elsején Bosznia-Hercegovinában 424 megerősített fertőzött volt, 17-en gyógyultak ki a betegségből és 13 fő halt bele.

Horvátországban 963 főre nőtt a megerősített fertőzöttek száma április első napjára, mára ugyanis újabb 96 főnél igazolódott be a fertőzés a Croatiaweek.com cikke szerint. 34 fő van lélegeztetőgépen, 73 fő kigyógyult a betegségből, és eddig 6 fő halt meg a koronavírus következtében. 

Horvátországban a cikk szerint 21 071 fő van házi karanténban, ebből 1446 fő egészségügyi dolgozó. Jelenleg 53 orvos, hat gyógyszerész és tíz fogorvos, valamint 44 ápoló van a koronavírus-fertőzött betegek között. A járvány kitörése óta az országban 7680 tesztet végeztek el, ebből 665 darabot az utóbbi 24 órában.

A horvát Index cikke szerint Eszéken 63 igazolt esetet tartanak számon, a legtöbb fertőzött Zágrábban van (435 fő).

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP