Egy tál rántott hússal alázták meg a romákat

2019. szeptember 11. 08:48 2019. szept. 11. 08:48

A napokban megjelentek Dombóvár egyik leszakadt városrészében a Fidesz jelöltjei egy tál étellel néhány roma családnál, akik cserébe „aláírtak valamit”, de később azt mondták: azt sem tudták, kik ezek az emberek és mi volt a papíron. A botrány akkor tört ki, amikor a megvendégelt családok feltűntek a helyi Fidesz Facebook-oldalán, azóta tapintható a feszültség a romák között.

A történet kissé kuszán indul, erről ír a dombóvári Fidesz – aki a nem túl távoli, de azért nem is helyben lévő Csikóstőttős polgármestere mögött sorakozik fel október 13-án - Facebook-oldalán.

Gyűjtést/árverést szerveztek, ebből összejött többek között 4 (!) rászorult család szombati ebédje, a jól sikerült akciót pedig kiposztolták a Facebookra.

A botrány ekkor tört ki. A romák között ugyanis voltak, akik, mint később kiderült, nem hogy nem járultak hozzá, hogy fotójuk bármiféle politikai párt oldalán szerepeljen, de még csak azt sem tudták, hogy kik azok az emberek, akik az ebédet hozták.

Ligorovics Zsolt, a dombóvári roma önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: másnap egy kétórás utcafórumon próbálták csillapítani a kedélyeket. Itt kiderült: a megajándékozott romák nem tudták, hogy az ételt felajánlók egy politikai párt tagjai, és ezt állítólag nem is mondták el nekik. Itt derült ki az is, hogy – legalábbis némelyikük – kérésre „aláírt valamilyen papírt”, de hogy azon mi volt, arról végképp fogalmuk sincs.

A roma vezető elmondta: azóta, főleg a romák által sűrű lakott városrészekben nőtt a feszültség, ami eddig politikai frontok mentén nem volt jellemző a városban.

- Elképesztőnek tartom, hogy 2019-ben is itt tartunk, hogy két szelet hússal meg lehet venni és meg lehet alázni roma embereket – mondta Ligorovics Zsolt. - Akik az ebédet hozták, azt írták a Facebook-oldalon, hogy „Ne csak karácsonykor legyen ünnep”. Hát mi már évek óta azon dolgozunk, hogy nap mint nap segítsünk a rászorulókon. Nem csoda, hogy azt sem tudták az itt élők, hogy kik ezek az emberek, ha egyszer fideszes politikus vagy jelölt csak ötévente, a választások előtt bukkan fel ezekben az utcákban. Akkor is csak egy ebéd lesz belőle pár embernek meg egy jókora balhé, és nekünk kell csitítani a kedélyeket.

Ligorovics elmondta: a fotón szereplő emberek most azt kérik, hogy haladéktalanul vegye le a kormánypárt helyi szervezete a fotójukat a közösségi oldalról, mert nem tudták, hogy oda szánják őket és kellemetlen helyzetbe kerültek.

Forrás: Pécsi STOP