Egyelőre nem tudni, hogy a régió is kap-e az új buszokból

2020. február 22. 16:01 2020. feb. 22. 16:01

Kedden jelentette be a Volánbusz Zrt., hogy mintegy 2,3 milliárd forintból 29 új, Neoplan buszt vesz, melyeket országszerte a nyár végéig forgalomba is terveznek állítani. Hogy az új buszokból a Dél-Dunántúlon is feltűnik-e egy-egy példány, egyelőre kérdőjeles, azt viszont megtudtuk, hogy somogyi, tolnai és baranyai buszok átlagéletkora egy felsőtagozatos diákéval vetekszik.

A magas komfortfokozatú szóló turista-autóbuszok vásárlásáról a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel kötött megállapodást a Volánbusz.

Az emelt padlómagasságú, Neoplan Tourliner járművek beszerzésének értéke megközelíti a 2 milliárd 324 millió forintot. A járművek a cég tájékoztatása szerint légkondicionáltak, a fedélzeti wifi mellett USB-töltőpontokkal és 230 voltos aljzatokkal is rendelkeznek.

A járművekben 49 ülés van, amelyek mindegyike biztonsági övvel és kényelmes lábtérrel fogadja az utasokat, az autóbusz-vezetők munkáját pedig elektronikus vezetéstámogató rendszerek segítik. A tömegközlekedési cég szerint az új autóbuszok a korábbiaknál is nagyobb teljesítményűek, a környezettudatosság jegyében a dízelmotorjuk már megfelel az EURO 6d környezetvédelmi osztály elvárásainak.  

A bejelentett 29 busz kapcsán kerestük a Volánbuszt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mely útvonalakon fognak közlekedni, jelesül hogy kerül-e belőlük Somogyba, Tolnába, Baranyába is, ha igen, hány új jármű szeli majd át a megyéket. A cég viszont csak annyit árult el, hogy a nyáron érkező Neoplan buszok országszerte a távolsági közlekedésben vesznek majd részt, a pontos viszonylatokról csak később tudnak nyilatkozni.

A cég azt is közölte, hogy 2019 és 2022 között 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, ezzel teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.

A Volánbusz tájékoztatása szerint a dél-dunántúli megyékben jelenleg korosabb a flotta: a Baranya megyében közlekedő járatok átlagéletkora 12,3 év, Somogy megyében 13,2, Tolna megyében pedig 11,4 éves buszok szállítják a közlekedőket.

Forrás: Pécsi STOP/MTI