Egységes ajánlatot kapnak az új vásárcsarnokba költözésre az árusok

2021. június 16. 17:42 2021. jún. 16. 17:42

A vásárcsarnok valamennyi jelenlegi árusára vonatkozó, az új létesítménybe költözés részleteit egységes elvek mentén szabályozó ajánlati koncepcióról tárgyalt a pécsi városvezetés a vásárcsarnok árusainak képviselőivel. A megbeszélésen elhangzott, hogy az árusok elsöprő többsége szeretne átköltözni az új csarnokba, ahol a fennmaradó szabad helyeket liciten, illetve őstermelői pályázaton értékesíti a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVh). Az egyeztetés után az árusok visszajelzését várja a cég, júliusban pedig már az új csarnokra vonatkozó előszerződések megkötése is megkezdődhet.

Folytatódott a vásárcsarnok bérlőinek képviselőivel kezdeményezett tárgyalássorozat a Városházán. A párbeszéd még tavaly ősszel indult, amikor kiderült, a 2019 előtti csúszások miatt időben összeérhet az új vásárcsarnok építése és a régi csarnok felújítása. Emiatt felmerült, hogy az árusoknak ideiglenes helyszínre kell költözni. Az egyeztetésen megerősítették, hogy az új vásárcsarnok építkezése továbbra is jó ütemben halad, így nem lesz szükség ideiglenes árusítóhely kialakítására. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A megbeszélésen elhangzott, hogy a PVh kialakította a régi bérlők új vásárcsarnokba költözésére vonatkozó ajánlatát. Ez tartalmazza az árusoktól beérkezett javaslatok legnagyobb részét és egységes díjszabási elveken nyugszik. Az árusok elsöprő többsége szeretne átköltözni az új csarnokba, tőlük a következő hetekben vár visszajelzést a PVh a részükre adott ajánlattal kapcsolatban.

A visszajelzéseket követően már csak minimális egyeztetésre van szükség ahhoz, hogy véglegessé váljanak az átköltözés feltételei. Júliustól így megkezdődhet az új bérlet alapfeltételeit rögzítő előszerződések megkötése, ezzel lesz tartható az a korábbi megállapodás, amely szerint 2021 nyár végéig kell az új csarnokba költözés feltételeiről megállapodni.

A fennmaradó szabad helyeket két módon tervezi értékesíteni a PVh. Az őstermelők nyújtotta kínálat színesítése érdekében további partnereket tervez bevonni a cég a meglévő, több mint 100 őstermelői bérlő mellé. Számukra őstermelői pályázatot hirdet a PVh, míg a további árusítóhelyek kapcsán liciteljárás indul. Az új csarnokban egységes és átlátható bérleti díjakat alkalmaz majd a PVh, és a rezsiköltségek tekintetében annak ellenére sem várható jelentős emelkedés a jelenlegi szinthez képest, hogy az épület magasabb szolgáltatási színvonalat nyújt majd a régihez képest.

A pécsi városvezetés komolyan veszi az új vásárcsarnok kialakításának és zökkenőmentes üzembe helyezésének kérdését. "Célunk, hogy minden szereplő, így a vásárlók, a bérlők, és az önkormányzat érdekeit figyelembe vegyük, és olyan működési modellt alakítsunk ki, amely mindenki megelégedésére szolgál. A fenti célok elérése érdekében tovább folytatjuk a párbeszédet a vásárcsarnok ügyében." - áll a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata​ által, szerkesztőségünk részére megküldött közleményében. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Címlapkép: Régi vásárcsarnok, Google Maps