Egyszerűen nem tud elugrani a prémium elől a Tüke Busz vezetője

2018. május 22. 11:30 2018. máj. 22. 11:30

Nem az a baj, hogy kihívásokkal küzd a pécsi tömegközlekedés, hanem hogy „a prémiumfeladatok üzleti tervhez történő igazítására nem került sor”. Az igazgatóság vezetője a 6,5 milliós prémiumból 1-et azért kap, mert felkészül „az elektromos buszok teljes körű üzembeállítására”.

A város akkora adósságot halmozott fel, hogy a kormány az önkormányzat anyagi önállóságát kérte cserébe, az Állami Számvevőszék nélkül nem dönthet a városvezetős pénzügyekben. A városi cégek is adósságban úsznak, a Biokomnak mentőcsomagot kellett megszavazni, valamiért azt sem lehet pontosan tudni, hogy mekkora az önkormányzati társaságok teljes tartozásállománya.

Az egyszeri adófizető polgár azt gondolná, hogy ilyen körülmények között visszafogott gazdálkodást folytat a pécsi önkormányzat. Az a pécsi önkormányzat, amelynek a vezetője, Páva Zsolt 2009-es megválasztása után arra kérte a városi cégvezetőket, hogy fizessék vissza a prémiumukat.

Ehhez képest a városi közgyűlés gazdasági bizottsága kedden sorozatban tárgyalja a városi cégek vezetőinek prémiumait.

Itt van például a Tüke Busz igazgatósági elnöke, Gelencsér Gyula. Ő 9,3 millió forintot keresett 2017-ben, ennek 70% az adható prémium, azaz 6,5 millió a tét.

Azt már az előterjesztés sem állítja, hogy minden teljesen rózsaszín lenne a társaságnál:

„A beszámoló kiegészítő melléklete részletesen bemutatja a Társaság pénzügyi/gazdasági helyzetét tükröző mutatószámokat, amelyek alapján rögzítésre kerül, hogy bár az előző évi adatokhoz képest a mutatószámok javultak, azonban továbbra is elmaradnak az optimális értékektől. A tőkefeszültség mutatója jelzi, hogy az egységnyi saját tőkére vetítve még mindig magas az idegen forrás aránya.”

Na de sebaj, Azaz mégis. Az egyik mellékletből kiderül, hogy 2016-ban a Biokom és a Tüke Busz üzleti tervét nem fogadták el, akkora volt a különbség a közösségi közlekedés forrásigényét illetően.

A Tüke Busz 2017-es üzleti tervét – tessék fogódzkodni – 2017 (!) novemberében fogadták el. Na de az igazi baj nem is ez, hanem hogy

„a prémiumfeladatok üzleti tervhez történő igazítására nem került sor”.

Így eshetett meg az a csúfság, hogy az egyik prémiumfeladat, az árbevétel 10%-kal való túlteljesítése nem valósult meg. Nyilván, hiszen az üzleti terv – hangsúlyozzuk, terv – 10 teljesített hónap után készült el, így meg nehéz túlteljesíteni, ugye.

Ám az igazgatóság tagjai azt kérik a tisztelt polgármester úrtól, hogy adja meg a teljes prémiumot, hiszen az eredeti – csak mondjuk, el nem fogadott – üzleti tervet azért sikerült túlteljesíteni.

Ez az el nem hanyagolható részlet 1,3 millió forintot ér a társaság vezetőjének. A másik kedvenc prémiumfeladatunk a

„Felkészülés az elektromos buszok teljes körű üzembeállítására”,

ez majdnem 1 milliót ér Gelencsérnek. Az előterjesztés alapján ugyanis a felkészülés a várakozásoknak megfelelően alakulhatott.

A bizottság kedden dönt a Tüke és a többi városi cég vezetőjének prémiumáról, de nagyon úgy tűnik: Pécsett még minden nagyon rendben van. Legalábbis Páva Zsolt egy cégvezetőtől sem kérte, hogy mondjon le a prémiumáról.