Együtt fáznak, együtt melegednek – jön a Szolidaritás Éjszakája

2018. december 7. 15:22 2018. dec. 7. 15:22

Szombaton délután-este várja A Város Mindenkié pécsi csoportja a hajléktalanokat és velük szolidaritást vállalókat a Ferencesek utcája végén, Memi pasa fürdőjénél. Lesz közös főzés, evés, megemlékezés a télen elhunyt embertársainkról, zene és meleg szavak.

A Város Mindenkié Pécs idén harmadik alkalommal rendezi meg a Szolidaritás Éjszakáját.

Itt délután kettőtől már lehet segédkezni a főzésben, este hat körül pedig pécsi hajléktalanokkal, segítőikkel, a csoport tagjaival közösen el is lehet fogyasztani a pincepörköltet. Közben pedig lehet beszélgetni a hajléktalanságban élők helyzetéről, problémáiról, a segítés lehetőségeiről. Közben délután 5-kor a Szent Egyed Közösség tagjaival lesz közös megemlékezés a meleg otthon hiányában, tél idején meghalt embertársainkról.

„Vállaljunk szolidaritást a hajléktalanságban, lakásszegénységben élő emberek iránt!Magyarországon egyre szélesebb rétegeket érintő lakhatási válság van, és egyre kevesebbeknek adatik meg a méltó megélhetés lehetősége. Milliók élnek eladósodva, túlzsúfolt vagy egészségtelen lakásban, kilakoltatás által fenyegetve, szegregált telepen vagy hajléktalanszállón. Ebből a helyzetből pedig egyedül, segítség és támogatás nélkül kitörni szinte lehetetlen. Nem feledkezhetünk meg azokról, akiknek a téli hideget az utcán vagy fűtetlen otthonukban kell átvészelniük! Különösen fontos ez most, amikor az állam a hajléktalanságot az élethelyzet tiltásával akarja felszámolni”

- írja az AVM Facebook-oldalán.

A csoport nemrég még a közösségi oldalon kért segítséget a szervezéssel kapcsolatban, ahol sokan jelentkeztek is, és a kitartó szervezőmunka is meghozta a gyümölcsét - mostanra minden megoldódott, erről a helyszín takarításán dolgozó szervező, Aradi Fanni számolt be pénteken délután.

Mint mondta: sörpadot és asztalt a gyárvárosi tanodától kapnak, áramot pedig a szomszédos katolikus templomból - ez utóbbi volt a legnehezebb, leghosszabb kör, volt olyan hely, amely egyszerűen nem mert közösséget vállalni az AVM-mel. Teamelegítőt a Máltai Szeretetszolgálat, kabátokat a Támasz Alapítvány biztosít az estéhez.

Az eseményt a Csinos fogadta be, tartós élelmiszert a Bike Mafia hoz, a Heti Betevő csapata pedig a főzésben segít, a plakátért pedig a Renyagyár a felelős. Gitárt, furulyát, mp3 formátumú zenét még lehet hozni.