Elbocsátási moratórium, rendkívüli alap - javaslatokkal állt elő a pécsi Fidesz

2020. március 25. 11:04 2020. márc. 25. 11:04

Több javaslattal állt elő a pécsi Fidesz, amelyekkel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben kívánják segíteni a városlakókat és az önkormányzatot. Szerintük elbocsátási moratóriumot kell hirdetni az önkormányzati intézményeknél és cégeknél, a vásárcsarnok bezárása után kisebb standokat kell kivinni a városrészekbe, továbbra is sűrűn kellene járatni a buszokat. Az is szerepel a javaslataik között, hogy rendkívüli alapot kellene létrehozni, valamint egy új bizottságot, mely a város gazdasági szereplőiből állna, és a válság okozta kihívásokra készítene tervet.

Javaslatcsomagot dolgozott ki a pécsi Fidesz a járványhelyzet kapcsán, erről egy közleményben számoltak be március 25-én, szerdán. 

A helyi kormánypárti csapat a kommünikében kitért arra, hogy

"az önkormányzat az elmúlt két hétben számos intézkedést tett a járványügyi helyzet kezelésére, amelyek legtöbbje álláspontunk szerint szükséges és indokolt döntések voltak. Egyetértésünket korábban ki is fejeztük polgármester úr felé, egyúttal - segítségünket is felajánlva - biztosítottuk arról, hogy frakciónk kész mindenben együttműködni, amely a rendkívüli helyzet kezelésére szolgál."

A most közzétett javaslataikkal a pécsiek egészségének védelmében és anyagi biztonságuk megőrzése érdekében adták ki. 

A javaslatok a következőek:

 

  1. a veszélyhelyzet feloldásáig a Fidesz azt javallja, hogy minden önkormányzati intézmény azon dolgozói – munkakörtől függetlenül –, akik rajtuk kívül álló okból nem tudnak munkát végezni a munkahelyükön, kapják meg legalább az állásidőre járó munkabérüket, járandóságukat, különös tekintettel azon dolgozókra, akik az óvodák, bölcsődék bezárásakor jogviszonnyal rendelkeztek.
  2. Az önkormányzati intézményeknél és önkormányzati tulajdonú cégeknél vezessenek be elbocsátási moratóriumot, különös tekintettel a bölcsődei, óvodai, egészségügyi és szociális ágazatra a veszélyhelyzet feloldásáig.
  3. A vásárcsarnok lezárása kapcsán - amit indokoltnak tartanak - azt javasolja a Fidesz, hogy a csarnokban zöldséget, gyúmölcsöt, szárazárut, virágot, stb. értékesítő árusok részére az önkormányzat adja használatba a tulajdonában (közvetlen, vagy közvetett módon) álló árusító pavilonokat, standokat - ezeket pedig a város különböző pontjain állítsák fel. A cél ezzel az lenne a közlemény szerint, hogy a lakosságnak helybe vigyék az élelmiszert, az árusoknak pedig így megmaradnának a bevételeik. A pécsi Fidesz-frakció felajánlotta a segítségét "az árusok kitelepülésének adminisztratív feladatainak ellátását illetően, ezzel is levéve az ezzel járó többletterhet a Hivatal jelenleg amúgy is leterhelt munkatársairól."
  4. A pécsi Fidesz szerint sűríteni kellene az autóbusz-járatokat, mert a kevés buszon összezsúfolódó emberek járványügyileg nagyobb kockázatot jelentenek. A tömegközlekedésnél fellépő többletköltséget szerintük a tavalyi évi iparűzési adó felhalmozott bevételéből lehetne fedezni.
  5. Azt is javasolják, hogy egy rendkívüli alapot hozzon létre az önkormányzat a gazdasági következmények enyhítésére, a szociális biztonság és az emberélet védelmére. Az alapot a költségvetés tartalékának terhére hozná létre a Fidesz, indulásként 500 milliós összeggel - ehhez is a tavalyi, közleményük szerint "rekord mértékű, 9,7 milliárd forintnyi helyi iparűzési adóbevétel" lehetne a fedezet.
  6. Egy operatív bizottság felállítását is felvetették a közleményben, amelynek tagjai a város, az egyetem, az iparkamara, a vendéglátók és a turisztikai ágazat képviselői közül kerülhetnének ki, céljuk pedig egy átfogó, azonnali válságkezelő és egy középtávú gazdaságélénkítő intézkedéscsomag előkészítése lenne.

 

Forrás: Pécsi STOP