Életkoruk miatt rúghattak ki négy színészt a kaposvári színházból?

2017. július 13. 07:19 2017. júl. 13. 07:19

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény megsértése miatt pereli a Csiky Gergely Színházat négy kirúgott középkorú színművész, akik helyére fiatalokat szerződtettek.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvényt sérthette meg a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetése azzal, hogy négy középkorú színművészt bocsátott el idén.

A Csiky Gergely Színházat épp felújítják több évadon keresztül súlyos milliárdokból - ráfért az épületre, ez tény -, a társulat éléről a felújítás előtt lemondott Rátóti Zoltán, akinek a helyét megbízott igazgatóként Fülöp Péter jogász-közgazdász vette át. A társulat jelenleg egy kisebb helyen tud csak játszani a somogyi megyeszékhelyen.

A kapost.hu cikke szerint a négy színész együtt közel egy évszázadnyi időt töltött a kaposvári színházban: Kovács Zsuzsa 1988, Horváth Zita 1994, Fábián Zsolt 1995 óta volt tagja a társulatnak, Lecső Péter pedig 25 éves jubileumát ünnepelte volna ebben az évben.

A cikk szerint négy fiatal, frissen végzett színész - akik Vidnyánszky Attila kaposvári osztályába jártak - került a négy kirúgott színész helyére (a kapost.hu szerint helyet csináltak nekik), a társulatban jelenleg 13 főnek van munkaszerződése, a többiek alkalmakra, előadásokra szerződnek (2008-ban a színházban dolgozók összlétszáma a Csiky honlapja szerint közel 100 főre rúgott, ebből a fele színészként dolgozott, jelenleg 45 fő található a Társulat menüpont alatt).

Fura indokok a felmondásnál

A kapost.hu cikke szerint a kirúgott színészek beperelték volt munkaadójukat, az első tárgyalási napon, július 10-én a teátrum ügyvédje a felmondás okaként "a felsőfokú végzettség hiányát jelölte meg elsősorban, és azt, hogy az évadban nem volt meg a kötelező előadásszámuk" - ezeket a színházi törvény írja elő.

A cikk szerint az utóbbi "vádpontról" gyorsan bebizonyosodott, hogy tarthatatlan, mert az egész társulatban összesen 3 színésznek lett meg a kötelező előadásszáma - vagyis ilyen alapon mindenkit el lehetett volna bocsátani. "Ezt a színház ügyvédje a tárgyaláson kérte is törölni a felmondási okok közül" - olvasható a cikkben a hatalmas pofára esés.

A másik indokkal is voltak gondok: ugyan a színészeknek valóban nincs színművészeti egyetemen/főiskolán szerzett végzettségük, de van más szakirányú felsőfokú végzettségük, a színházi törvény pedig ilyen végzettséget követel meg. A cikk szerint Kovács Zsuzsa kapta pár éve azt az utasítást Rátóti Zoltán akkori igazgatótól, hogy 2021-ig szerezze meg a végzettséget, neki egy vizsgája volt hátra.

A színházi törvény szerint a kiemelt színházak esetében 60 százaléknak kell lennie a szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek, de ezt 2018. január elsejétől kell alkalmazni.

Életkor miatti diszkrimináció?

A kapost.hu cikke szerint már ezen is látszik, hogy a felmondások nem voltak jogszerűek és valós indokon alapulóak (a Munka törvénykönyve szerint ez kell egy felmondáshoz), de a színészek ügyvédje, dr. Németi Klára egy fajsúlyosabb indokkal is előjött.

Keresete szerint ugyanis a színház a színészek esetében megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, mert életkoruk miatt bocsátotta el a művészeket, a helyükre pedig négy fiatal, pályakezdő színészt vett fel (akik erről nem nagyon tehetnek).

A törvény 8. paragrafusa szerint "közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt (…) életkora (…) miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne".

Ilyen esetekben - ha a színészeknek ítél a taláros testület - az azonnali visszahelyezés az egyetlen járható út, a bíróság annyira soron kívül kezeli az esetet, hogy ítélkezési szünetben, augusztusban tartják meg a következő tárgyalási napot.

(Nem az első eset ez Kaposváron: a színházi tanszékről Csáki Judit kritikust bocsátották el évekkel ezelőtt, majd Kocsis Pál színészt rúgták ki a tanszékről, Körösi András színészt pedig a színházból. Mindhárman megnyerték a pereket a színház és az egyetem ellen - olvasható a kapost.hu cikkében.)