Életveszélyessé nyilvánították a szigetvári vár több részét

2016. június 5. 09:27

Továbbra is kétségesnek tűnik, hogy szeptember elejére, a török, horvát és magyar államfők Zrínyi-emlékévre tervezett látogatására felújítják-e a szigetvári vár több részét, melyek közül párat a napokban a Baranya Megyei Kormányhivatal is életveszélyesnek nyilvánított. Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári elnökségi tagja nyílt levelet írt Orbán Viktornak.

Továbbra is kétséges, hogy miképp fog alakulni a Zrínyi-emlékév Szigetváron, ugyanis a vár több területét is életveszélyesnek nyilvánította. A bama.hu cikke szerint "a karbantartási munkák azonnali megkezdésére kötelezte a tulajdonost, a magyar államot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t" a kormányhivatal.

Az Együtt elnökségének szigetvári politikusa, Berkecz Balázs már többször is felhívta erre, valamint arra is, hogy dacára a kormány döntéseinek, semmilyen munka sem indult el eddig a várban, holott szeptemberben a Zrínyi-emlékév kapcsán Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfők is a leghősiesebb városba látogatnak majd.

A politikus most egy nyílt levelet is írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy pártpolitikai ellentéteken felülemelkedve hasson oda a hivatalos szervekre a felújítási munkálatok minél hamarabbi elkezdésére.

Mint kapcsolódó blogbejegyzésében írja, idén csak az egyik, Szent István lakótelep felőli hosszanti várfalat, a váron belül a közlekedő utakat, belső világítást, kerti bútorokat, a Kapitány Pincét, a rendőrség előtti térburkolatot újítják fel teljesen, valamint az Andrássy-kastélyban alakítanak ki egy ideiglenes Zrínyi-termet. Ugyanakkor azokat a várfalszakaszokat - északi, déli, nyugati -, amiket a kormányhivatal a napokban életveszélyessé nyilvánított, azokat idén a jelenlegi állás szerint nem fogják felújítani.

Vagyis, ha nem változik semmi az ügymenetben, a diplomáciai csúcs idején több életveszélyes szakasz is lesz szigetvári várban, miközben több ezres látogatótömeget várnak a Zrínyi-emlékévre.

Berkecz Balázs nyílt levele Orbán viktorhoz

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Finoman szólva nem erős a bizalmam Önben, de fontosnak érzem, hogy egy pártpolitikai érdekeken magasan felülívelő ügyben, a "Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566" emlékév kapcsán közvetlenül is megszólítsam Önt.

2015. július 21-én még úgy tűnhetett, hogy az Ön kormánya is kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Várprogram megvalósítását, így a Program részét képező kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség körébe tartozó, állami tulajdonú szigetvári vár felújítását is. Sőt, a Program ütemezése szerint a legelső helyet is Szigetvár legfontosabb épülete kapta, így már 2016-ban, meg kellene valósulnia a szigetvári vár fejlesztésének.

A szigetváriak így örömmel értesültek arról is, hogy 2015 novemberében a Magyar Kormány az 1566. évi szigetvári ostrom és az ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére a 2016. évet "Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566" emlékévvé nyilvánította.

A szigetváriak közül sokan bíztak abban, hogy Önnek és csapatának nem csak a szavak szintjén fontos a keresztény Európát védő Zrínyi Miklós emléke, és még az idei emlékév szeptemberi csúcsáig - Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szeptember 7-i szigetvári látogatásáig - elkészül a szigetvári vár falainak felújítása, az északi kazamatasoron még az első Orbán-kormány idején elindult, majd félbemaradt fejlesztés befejezése, és egy Zrínyi-terem valamint egy keresztény kápolna épül a várban.

Sajnos már idén januárban világosan látható volt, hogy nem tartják be a saját maguk által hozott szabályokat sem, hiszen a 1834/2015. (XI. 24.) számú kormányhatározatban meghatározták az emberi erőforrások minisztere számára, hogy 2016 január 24-ig készítsen előterjesztést a "Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566" emlékév kapcsán megvalósítandó programokról és azok forrásigényéről, tovább gondoskodjon annak Kormány részére történő benyújtásáról, de kormánydöntés ennek ellenére csak közel két hónapos csúszással, március 10-én született, viszont érdemi lépéseket azóta sem tettek a vár felújítása kapcsán, sem tervezés megindulásáról, sem a felújítási munkák kapcsán szükséges közbeszerzési kiírásokról nem értesülhettünk.

Mivel az állam tulajdonában lévő váron a pozitív kormányzati döntések ellenére elmaradtak a szükséges felújítások, a Baranya megyei kormányhivatal néhány napja életveszélyessé nyilvánította a szeptemberi diplomáciai csúcsnak otthont adó szigetvári vár jelentős részét, és a karbantartási munkák azonnali megkezdésére kötelezte a tulajdonost, a magyar államot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mondja már meg, mi akadályozta meg Önt és kormányát abban, hogy megvalósítsák azt, amit saját kormányhatározatukban megfogalmaztak, nevezetesen azt, hogy "minden magyar tiszteletét Zrínyi Miklós várkapitány és a szigetvári hősök példaértékű helytállása, cselekvő hazaszeretete és közössége iránt, kifejezésre juttatva a nemzet elkötelezettségét Zrínyi Miklós életének, hagyatékának és tettének megismerése, ápolása irányában, célul tűzi ki, hogy a szigetvári ostrom története, üzenete és dicsősége széles körben ismertté váljon, és példaként szolgáljon a nemzet társadalmi és gazdasági életében egyaránt - az 1566. évi szigetvári ostrom és az ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére" tisztességgel elindítsák idén a "Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566" emlékévet?

Drága Miniszterelnök Úr, az Ön egyik kedves kollégája arról tájékoztatott, hogy a törökök minaretépítési elképzeléseivel kapcsolatos kommunikációs feladatok vették el az időt és az energiát, ezért nem tudott Ön és kormánya időben dönteni arról, mennyit fordítsanak a Zrínyi Emlékév programjaira, és a korábban Ön által is nemzeti emlékhellyé nyilvánítani szándékozott állami tulajdonú szigetvári vár felújítására. Mondja kedves miniszterelnök úr, Ön tényleg ilyen pitiáner?

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mindnyájan tudjuk, hogy ebben az országban az épül és az fejlődik, amit és akit Ön fejleszteni akar: legyen az egy Fej

Forrás: pecsistop.hu