Elindult a Bánki Donát utcai általános iskola felújítása

2021. január 25. 15:11 2021. jan. 25. 15:11

A mai napon a munkaterület átadás-átvételi eljárással elindult a Bánki Donát Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítése tárgyú projekt kivitelezése.

"Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a város tulajdonában lévő ingatlanokat, legfőképpen a közintézményeket fejlessze és energetikailag korszerűsítse. Ezért a Bánki Donát Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítése című projekt 100%-os támogatásintenzitás mellett, bruttó 691 200 000 Ft támogatást nyert el. A vállalkozóval a kivitelezési szerződést 2020. decemberében írták alá."

A felújítandó épületben 8 évfolyamos általános iskola működik, az intézmény magába foglal egy uszodaépületet és egy tornateremet is. A fejlesztés a teljes épületegyüttes energetikai korszerűsítésére terjed ki.

A projektnek köszönhetően a korszerűtlen külső homlokzati nyílászárókat korszerű nyílászárókra cserélik, az épület külső falazataira és tetőszerkezetére hőszigetelés kerül és vandálbiztos termofejekkel ellátott radiátorokat építenek be. Az épület tetejére napelemes rendszert telepítenek.

Tovább az utólagos hőszigetelés, a nyílászárók korszerűsítése, emellett a napelemes rendszer az iskola energiafelhasználásnak csökkenését fogja eredményzeni. Az épületben a komfortérzet javulása is várható.

A korszerűsítés során a régi árnyékolókat újakra cserélik. Az alagsorban található helyiségekben hővisszanyerős ventilátorokat helyeznek el. A beruházás részekét új akadálymentes parkoló és akadálymentes WC létesül, továbbá infokommunikációs jeleket helyeznek el. A tető teljes felújítása miatt az épületre új villámvédelmi rendszert építenek ki.

Az önkormányzat a fejlesztéshez bruttó 54 millió forint önerőt biztosít, amelynek segítségével a pályázatból nem támogatható, de az épület korszerűsítéséhez kapcsolódó, további beruházások is megvalósulnak.

Az önkormányzat által biztosított forrásból tűzjelző rendszert építenek ki, a meglévő homlokzati klímákat a lapostetőn új berendezésekkel váltják ki, az iskola rossz állapotban lévő kültéri lépcsőjét is felújítják, és az épület teljes belső festése is megvalósul.

A Bánki Donát Utcai Általános Iskola felújítása várhatóan idén év végéig fejeződik be.