Elindult a PTE Holdig biciklizős kezdeményezése

2020. június 26. 13:37 2020. jún. 26. 13:37

Nemzetközi, egészséges életmódra ösztönző kihívást indított a Pécsi Tudományegyetem június utolsó péntekjén, a cél az, hogy a résztvevők 80 nap alatt tekerjék le együtt a Föld és Hold közötti 384 400 kilométert. A kihívásban a normál mellett szobabiciklivel is részt lehet venni.

A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint június 26-án elindult a a "Moon Bike" elnevezésű nemzetközi, egészséges életmódra ösztönző kihívás, aminek az a lényege, hgy a résztvevők együtt letekerjék a Föld és a Hold közötti távolságot, 384 400 kilométert,

Májusban 40 napos Föld körüli "biciklitúrára" hívták a PTENemzetközi Tavasz program szervezői a magyarországi kerékpárosokat, a 40 075 kilométeres távot a tervezett 40 helyett 26 nap alatt teljesítette is a több mint 170 résztvevő, akik öt különböző országot képviseltek. Az akkori kihívás védnöke a PTE volt rektora, jelenleg felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Bódis József volt.

A kihívás egyik résztvevője - Fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

A sajtóanyag szerint az ötletadó Király Dóra, a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság munkatársa sem gondolta, hogy ilyen sikere lesz a kezdeményezésnek.

„A tapasztalatokat összegezve arra jutottunk, hogy ennél többre is képesek lehetünk együtt. Az egyik kommentelő írta az Interneten a Föld körüli kezdeményezés kapcsán, hogy miért nem mindjárt a Holdig. Azóta sem tudjuk, hogy ez csak egy cinikus megjegyzés volt, vagy komoly gondolat, mindenesetre mi komolyan vettük”

- olvashatók a közleményben Király Dóra gondolatai.

Eltekernek a Holdig - Fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

A Moon Bike kezdeményezéshez a normál biciklik mellett szobabiciklivel is csatlakozhatnak a hobbi és profi biciklisták. De a jó idő megérkeztével akár a vízibiciklisek is csatlakozhatnak.

A kihívásban a Facebookon keresztül lehet részt venni, a biciklisek egy kerékpáros applikáció segítségével küldhetik el a megtett távot mutató képet a kezdeményezés Facebook-oldalára (további részleteket is itt lehet találni). Ha valaki szobabiciklivel "nevez be", akkor a kilométeróra kijelzőjének a fényképét kell elküldeni. 

 

 

Címlapi kép: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

Forrás: Pécsi STOP/PTE

@ifmobil
@endmobil