Elindult a Bahart visszaállamosítása

2019. január 26. 13:22 2019. jan. 26. 13:22

A kormány annak fejében, hogy eltekint a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonos önkormányzatainak tőkeemelésétől, ingyen visszavenné a tíz éve a településeknek juttatott tulajdonrész egy részét. A visszaállamosítás mellett többen már tavaly attól tartottak, hogy privatizálni fogják a Bahart értékesebb részeit.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány szép csendben visszavenne egy 1,424 milliárdos részvénycsomagot a Balatoni Hajózási Zrt-ben érdekelt önkormányzatoktól, cserébe eltekint a több éve húzódó tőkeemelési kötelezettségüktől - olvasható a hvg.hu cikkében.

"A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a határozatban négy munkanapot kapott, hogy erről megállapodjon a településekkel. Ha ez január 31-éig megtörténik, az immár állami részesedés tulajdonosi jogait a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd" - áll a cikkben.

A Balaton-parti települések vezetői közül már tavaly is többen amiatt aggódtak, hogy jönni fog a visszaállamosítás, akkor ugyanis úgy tűnt, hogy a kormány a Bahart-ba kész beletenni közel 13 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt, ezzel értéktelenítve el az önkormányzatok tulajdonrészét a hajózási cégben. A visszaállamosítás mellett pedig a Bahart-ban lévő értékesebb elemek privatilzálásától is tartottak.

A Bahart-ban nem is a hajózási rész az igazán érdekes, mivel ez a cég nagy egészéhez mérve kevés forgalmat generál, a nagy pénz a kikötők és a szálláshelyek üzemeltetésében van (tavaly több Balaton-parti kemping és hotel Mészáros Lőrinc közvetett érdekeltségébe került).

Az 1,424 milliárd forintnyi részvénypakett megszerzését a kormányzat "a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladataival, a személyhajózás, a komp- és révközlekedés, a kikötők és strandok működtetésével, valamint az ehhez kapcsolódó korszerűsítésekkel kapcsolatos állami szerepvállalás erősítésének szükségességével" indokolta az MTI híre szerint.