Elios-ügy: Siófokon hiába készítették össze a papírokat, be sem kérte azokat a rendőrség

2018. november 9. 09:11 2018. nov. 9. 09:11

Hiába készítette össze a siófoki független polgármester az Elios-ügy kapcsán a helyi közbeszerzés dokumentumait, a rendőrség nem kérte be tőle azokat. Azt is a sajtóból tudta meg, hogy lezárták a nyomozást.

Siófokon mintegy hat éve az Elios Zrt. jogelődje végezte a közvilágítás korszerűsítést, a közbeszerzésben 2520 lámpatestet cseréltek ki 295 millió forintért. Az unió csalás elleni hivatala (OLAF) 34 másik gyanús közbeszerzés mellett a siófokit is említette jelentésében, melyet a magyar hatóságoknak küldtek meg.

A siófoki önkormányzattól be sem kérték az Elios-ügy dokumentumait

Be sem kérte a rendőrség a siófoki önkormányzattól az Elios-ügy dokumentumait és tanúként sem hallgatták meg a település illetékeseit a nyomozás alatt - ezt nyilatkozta az RTL Híradónak a város polgármestere. A rendőrség kedden bűncselekmény hiányában zárta le a nyomozást Tiborcz István korábbi cégének az ügyében.

Az RTL Klub Híradójának Lengyel Róbert független polgármester elmondta,

"a hivatalon belül az eredeti dokumentumokat zároltam, és vártam, hogy majd megjelenik itt a nyomozó hatóság. Ehhez képest nem történt semmilyen megkeresés az irányomba."

Ráadásul a polgármester a sajtóból értesült arról, hogy a nyomozást lezárták (ez kedd este történt, ám a rendőrség a keddi nyilatkozatán túl nem hajlandó bővebb tájékoztatást adni, így egyelőre az is kétséges, hogy kihallgattak-e bárkit is az ügyben.

Az Elios Zrt. egy időben Tiborcz István érdekeltségébe tartozott, aki Orbán Viktor miniszterelnök veje.

A pécsi nyomozás is úgy tűnik, hogy lezárult, noha azt az utóbbi hónapokban külön kezelték a "nagy" Elios-nyomozástól. A megszüntetés tényéről egyébként egyelőre még a feljelentést megtevőt sem értesítette a rendőrség.

Püff neki: a pécsi Elios-nyomozást is elkaszálták

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az RTL Klubnak elmondta, indítványozni fogja, hogy a nyomozást nyissák újra az Elios-ügyben. Egyébként az Európai Bizottság sem zárta még le a vizsgálatot.