Elkötelezte magát a SEIREN vállalatcsoport Pécs mellett

2021. június 4. 14:45 2021. jún. 4. 14:45

A gyárépítéshez szükséges telek megvásárlásáról szóló előzetes megállapodást írtak alá ma a japán SEIREN vállalatcsoport és a pécsi önkormányzat vezetői. A jogi aktust követően haladéktalanul indulnak a földmunkák, ami után várhatóan ősszel kezdődhet meg az első ütem építése.

A közgyűlést helyettesítő pénteki rendkívüli online konzultáción a képviselők többsége megszavazta a japán SEIREN vállalatcsoporttal kötendő, előzetes telekvásárlási megállapodást. A 23 hektáros terület értékesítéséről szóló előszerződést pénteken kora délután írta alá Toru Takegawa, a SEIREN Hungary Kft. képviselője és Péterffy Attila Pécs polgármestere a Városházán. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Ez a megállapodás újabb mérföldkő a japán beruházás történetében, hiszen megteremti a feltételeit annak, hogy a telekalakítást követően megkezdődjenek a földmunkák és a közműépítések a területen. Örülök annak, hogy a japán SEIREN vállalatcsoport elkötelezett az építkezés és a város mellett, jó tapasztalni, hogy a beruházás nemcsak a pécsi önkormányzatnak, hanem a befektetőknek is fontos, és lépésről lépésre haladunk előre a projekt közös megvalósításában – mondta Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere az aláírást követően.

A japán SEIREN konszern áprilisban jelentette be, hogy korszerű járműipari textíliát gyártó üzemet épít Pécsett. A beruházást a kormány kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette.

Az üzemet egy 23 hektáros területen építik majd fel több ütemben. Mivel a pécsi önkormányzatnak a Déli Ipari Parkban csak 8,5 hektáros területe van, a fennmaradó részt az ipari parkot üzemeltető társaságtól kell megvásárolni, majd egyesíteni a telkeket.

A jogi procedúrával párhuzamosan megkezdődik a gyárépítés előkészítése. Már a következő hetekben elindulnak a földmunkák, és az üzem működéséhez szükséges közművek kiépítése. Ennek befejezését követően, nagyjából két hónap múlva kerülhet a japán cég birtokába a telek, ahol az üzemcsarnokok építése ősszel kezdődhet meg.

Az első fejlesztési ütemet várhatóan 2022 második felében adhatják át, de már most tervben van a pécsi üzem bővítése. A fejlesztés első üteme után a gyárban foglalkoztatottak létszáma elérheti a 200 főt. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Címlapkép: HIPA