Ellenzéki polgármesterek kérik az EU-tól, hogy a települések közvetlenül pályázhassanak támogatásra

2020. október 7. 11:42 2020. okt. 7. 11:42

Tíz polgármester írta alá azt a nyílt levelet, melyet Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének és Katarina Barley-nak, az Európai Parlament alelnökének címeztek. A levélben - melyet Péterffy Attila pécsi polgármester is aláírt - a polgármesterek hangsúlyozták, nem szabad összekeverni Orbánt és a Fideszt a teljes Magyarországgal. Azt is felvetették, hogy az uniós források legalább fele közvetlenül érkezzen a településekhez. 

Nyílt levelet írt tíz magyar település polgármestere, hogy felhívják az Európai Bizottság és az Európai Parlament figyelmét arra, a települések közvetlenül folyamodhassanak uniós fejlesztési támogatásokhoz, ne a kormány legyen minden uniós támogatás elosztója. 

A levelet Karácsony Gergely budapesti főpolgármester mellett Csőzik László érdi, Fülöp Zsolt szentendrei, Hegedűs Péter balmazújvárosi, Lengyel Róbert siófoki, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, Nyirati Klára bajai, Nemény András szombathelyi, Péterffy Attila pécsi és Wittinghoff Tamás budaörsi polgármesterek írták alá.

A levélben - amelyet Karácsony Gergely posztolt a Facebookra - kitértek rá, hogy a mindenkori magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, így az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos megjegyzéseket sem lehet minden magyarra vonatkoztatni. 

Azt is leírták, hogy van mód arra, hogy az európai unió egyszerre kérhesse számon az Orbán-kormányon az európai normák betartását, de közben támogassák Magyarországot és a magyar embereket a gazdasági válság közepette. Ezt a levél aláírói szerint úgy lehet elérni, ha a támogatásokat az önkormányzatokon keresztül juttatják el a lakossághoz. 

A településvezetők szerint könnyen kialakítható mechanizmusokat kell bevezetni, amelyek 

„megteremtik annak lehetőségét, hogy a települések a fenntarthatósági célú forrásokra közvetlenül pályázhassanak, ezzel is segítve településeik polgárai mellett az EU stratégiai céljainak megvalósítását”.

A bejegyzésben arra is kitértek, hogy a

"magyar önkormányzatoknak, szemben az Orbán-kormánnyal, nem esik nehezére az uniós jogállami kritériumok érvényesítése. Hiszen ezen kritériumok nagyrészt olyan korrupcióellenes, átláthatósági szabályok, amelyek sértik ugyan az Orbán-kormány hatalmi érdekeit, de megfelelnek az önkormányzatiság alapvető elveinek és értékeinek.

Az uniós források közvetlen városi támogatásának ügyét elsőként a Szabad Városok Szövetsége, vagyis Pozsony, Varsó, Prága és Budapest együttműködése kezdeményezte, de örömünkre ez hamar túlnőtt a V4-es fővárosok keretein és összeurópai kezdeményezéssé vált."

 

Címlapkép: Facebook/Péterffy Attila

Forrás: Pécsi STOP