Elmarad az idei Fishing On Orfű a kormánydöntés miatt

2020. július 30. 12:20 2020. júl. 30. 12:20

A kormány tart a járvány második hullámától, ezért maradnak érvényben a jelenlegi szabályok. Korábban a kormány belengette, hogy augusztus 15. után változnak a szabályok a járványhelyzetre tekintettel, emiatt több nyári fesztivált is áttettek augusztus végére a szervezők - például az orfűi Fishing On Orfűt. A mostani bejelentés után viszont az idei Fishing el fog maradni a szervezők bejelentése szerint. Gulyás Gergely miniszter szerint lesz egy 5,3 milliárdos zeneipari segélycsomag, de a fesztiválszervezőkkel egyedi módon egyeztet majd a kormány.

Június 30-án tartották meg a szokásos Kormányinfót, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több témát is érintett. 

A legfontosabb az volt, hogy bár korábban a kormány azt lengette be, hogy augusztus 15. után lehet 500 főnél nagyobb szabadtéri zenés-táncos rendezvényeket tartani, most azonban Gulyás azt jelentette be, hogy az operatív törzs kockázatosnak látja, ha enyhítenek a jelenlegi járványhelyzeti előírásokon, mert hogy Európában és a környező országokban egyre rosszabbak a járványügyi számok. 

Emiatt a kormány továbbra is fenntartja az eddigi előírásokat, vagyis nem lehet 500 főnél nagyobb szabadtéri zenés-táncos rendezvényeket tartani, ugyanakkor focimeccsek nincsenek így lekorlátozva. 

Az új rendelkezés nehezen érinti az eddig is nehéz helyzetben lévő zenészeket, ezt Gulyás el is ismerte, de hozzátette, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos keretet nyújt a zeneiparnak, amelyből garázskoncerteket fognak finanszírozni többek közt, melynek felvételeit közreadják, neves producereket is bevonnak ebbe. A cél, hogy a zeneiparban tevékenykedők munkához, és ezáltal fizetéshez jussanak, de a járványhelyzetre is figyelemmel kell lenni. A Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja a programot, 800 millió forint kifejezetten a cigányzenészeknek lesz szánva. A részletes ismereteket a segélycsomagról a következő napokban fogják közölni.

Gulyás Gergely miniszter a július 30-ai Kormányinfón - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A bejelentés után újságírói kérdésre elhangzott, hogy jelenleg nem látják azt, hogy szeptember előtt felülvizsgálnák a mostani kormánydöntést (ami a szabadtéri rendezvényeket érinti). Bár a színházakra is rákérdeztek a Kormányinfón, arra vonatkozóan konkrét szabályozás nem hangzott el. Gulyás miniszter nagy általánosságokba fogalmazva azt mondta, hogy továbbra is érvényben vannak a bérgarancia feltételei, a turizmusban a Kisfaludy-program segíti az építkezésekben a szereplőket, vannak versenyképességet növelő támogatások, és a kormány a hitelfelvételt is megkönnyítette.

Az RTL Klub Híradójának a felvetésére, hogy kárpótolja-e a kormány azokat a fesztiválszervezőket, akik a kormány előző ígérete alapján augusztus végére szervezték a fesztiváljaikat, a minsizter azt mondta, hogy egyedi döntés lesz ezekben a kérdésekben. A híradó munkatársa azt is felvetette, hogyha a stadionokban lehetnek focimeccsek, akkor miért nem lehet ott koncerteket tartani, erre a miniszter némi körítéssel annyit felelt, hogy a jelenlegi szabályok maradnak érvényben. 

Fishing On Orfű szervezői: most már biztos, hogy az idei fesztivál elmarad

A bejelentés után nem sokkal a Fishing On Orfű szervezői a Facebook-oldalukon kommentelték hosszan a rájuk is vonatkozó döntést. 

Címszavakban:

  • a fesztivál most már biztos, hogy elmarad, hiába szervezték át a programot.
  • A belépőjegyeket visszaváltják, mert azok nem lesznek érvényesek 2021-re. Erről bővebb információkat pénteken közölnek.
  • Gyűjtést és támogatói programot indítanak, mert veszélybe került a Fishing jövője a mostani helyzet miatt, mivel az előkészületek miatt már így is mínuszban vannak.

A teljes bejegyzést itt lehet olvasni:

"Ez itt a nagyszínpadunk helye, ma. Nemrég eldőlt, hogy idén így is marad... Kedves Fishingesek, az van, hogy a Kormány döntésének értelmében az idei Fishing on Orfű fesztivált nem tarthatjuk meg. Elképesztően szomorúak vagyunk. Rengeteg munka, egy teljes átszervezés valamint számos B-terv kidolgozásának erőfeszítései kerülnek most a kukába. A legvégsőkig szerettük volna, hogy biztonságosan összejöhessünk Orfűn a nyár végén, de minden lehetőséget végiggondolva most ki kell mondanunk: a 2020-as Fishing on Orfű elmarad. A belépőket természetesen visszaváltjuk. Viszont akkora a baj, hogy – történetünk során először – a segítségeteket szeretnénk kérni!

A legfontosabb célunk mindig is az volt, hogy olyan fesztivált szervezzünk nektek, amire mi is szívesen elmennénk: ebből lett a Fishinges hangulat. Most mindez veszélybe került. A Fishing jövője, esetleges függetlensége, további szponzor- és reklámmentessége azon múlhat, hogy mennyire tudjuk minimalizálni a mostani kárt.

Tudjuk, hogy nem csak mi kerültünk nehéz helyzetbe, de engedjétek meg, hogy pár gondolatot megosszunk veletek. Mi egy teljesen független, szponzormentes fesztivál vagyunk, láthatjátok évről évre, hogy nálunk nincsenek eladott nagyszínpadnevek (ti szavazzátok meg azokat), nincsenek reklámok, szórólapok, reklámokat sugárzó kivetítők, hostessek. Nagyon sok munkánkba került elérni, hogy nálunk csak ti meg a zene lehessetek, a lehető legjobb hangulatban, a kereskedelmi szemléletet leginkább kizárva. Viszont ennek ára van: szponzorok híján a Fishingnek mindösszesen két bevételi forrása van: a belépőjegyek és a vendéglátás. Ez a két forrás vált most semmivé.

A kiadásaink viszont maradtak. A tisztánlátás végett el kell, hogy mondjuk, hogy a Fishing jó pár embernek egész éves munkahely, komoly infrastrukturális és üzemeltetési költségeink valamint bérleti díjaink vannak, a hirdetési és fejlesztési kiadásainkat sem fogjuk visszakapni már. Summázva: ez soktízmilliós mínusz.

Ha fontos neked a Fishing, ha jelent valamit neked ez a fesztivál, ha a szíveden viseled a jövőjét, akkor arra kérünk: támogass bennünket. Holnap, azaz pénteken indítjuk el a jegyvisszatérítést, ami egyben egy támogatási rendszer is lesz. Itt dönthettek arról, hogy lehetőségeitekhez mérten a jegyeitek értékének bizonyos százalékát nem kéritek vissza, és ezzel a fesztivált támogatjátok. Természetesen lesz módotok arra, hogy a teljes jegyárat visszakérjétek!

Ugyanakkor nem várjuk el, hogy ellentételezés nélkül segítsetek rajtunk! Egy olyan rendszert dolgoztunk ki, amiben a támogatás mértékének megfelelően igyekeztünk izgalmas és értékes ajándékokat felajánlani a jótétért cserébe. És persze készültünk igazi különlegességekkel is, amelyek szerintünk igazi, ’Fishinges’ módon kárpótolnak majd benneteket az adományotokért cserébe! 

Azt viszont már most el kell mondanunk, hogy muszáj visszaváltanunk az összes megváltott idei Fishinges jegyet. Ez azt jelenti, hogy a már megvásárolt belépők NEM lesznek érvényesek 2021-ben. A fesztivál akkora veszélybe került, hogy a támogatási rendszer lezárása után tisztán kell látnunk, mekkora lesz az a mínusz, amivel nekivágunk a jövő évnek, hogy még időben megtehessük az esetlegesen szükséges további mentőintézkedéseket.

Szóval... pénteken délelőtt indul a támogatási / jegyvisszaváltás rendszerünk. Holnap minden infót megosztunk veletek ezzel kapcsolatban. Nagyon számítunk rátok, a világ legjobb közönségére, a mi közösségünkre. Addig is legyetek jók!

Orfűi-tónyi és domboldalnyi szeretettel:

A Fishing on Orfű csapata"

Munkahelyteremtés, iskolakezdés, külföldről hazatérők koronavírus-tesztje

A Kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány ugyanannyi munkahelyet fog teremeteni, mint amennyit a járvány bedöntött. Gulyás miniszter arról is beszélt, hogy jelenleg úgy készülnek, hogy szeptemberben rendes módon indul el az iskola, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma részletes tervet készít pár napon belül, és az is benne van a pakliban, hogy ismét online távoktatás lesz.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter a július 30-ai Kormányinfón - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az is elhangzott a Kormányinfón, hogy augusztus elsejétől fizetőssé válnak a koronavírus-tesztek azok számára, akik külföldről térnek haza (a sárga, vagy vörös jelzéssel ellátott országokra vonatkozik), ugyanis eddig az állam állta ezt. Gulyás Gergely miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány és az operatív törzs hetente vizsgálja át a besorolást, és ha valaki sárga országból érkezik haza, akkor az első nebatív teszt után már elhagyhatja a karantént, de kell egy második negatív teszt is 48 órán belül. A piros országokból érkezőknél kettő negatív teszt után lehet elhagyni a karantént. A karanténből a tesztelésre ki lehet menni. Emellett pedig továbbra is fennáll az a rendszer, hogy ha valaki a fertőzés tüneteit produklálja, akkor a háziorvos döntése nyomán a mentőszolgálat megy ki házhoz és veszi le a mintát.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP