Elstartol a pécsi gazdaságfejlesztési alap

2020. október 27. 14:04 2020. okt. 27. 14:04

A napokban a PTE Politechnika Kft. és a Pécsi Városfejlesztési Zrt. szakemberei elkezdik felkeresni Pécsett cégek, bankok és az iparkamara vezetőit, akiknek szerepük lehet a pécsi önkormányzat által felvázolt tőkealapban.

A pécsi önkormányzat erről szóló keddi közleménye szerint aA városvezetés nem csak új befektetők Pécsre csábításában érdekelt, de abban is, hogy városban régebb óta működő cégeket is helyzetbe hozza. 

- Az a kérésem, hogy ha ilyen megkeresést kap, akkor fogadja az általunk megbízott szakembereket – mondta Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere. – A cél az, hogy megismerjük a helyi cégek fejlesztési terveit, és azokat, ha lehet,  jelentős gazdasági és munkahelyteremtési potenciállal bíró projektekké fejlesszük, amelyet a tőkealap tud támogatn - fogalmazott a politikus.

Ruzsa Csaba emlékeztetett arra: a gazdaságfejlesztési tőkealap célja, hogy a városban már régebb óta működő vállalkozásokat helyzetbe hozza. Kiemelte, hogy továbbra is kiemelt cél új befektetők ide csábítása. Ugyanakkor azt is szeretné feltérképezni az önkormányzat, hogy mely pécsi cégekben van meg az potenciál, hogy némi segítséggel valódi kistigrisekké váljanak, fejlesszenek, bővüljenek, Uniós pályázatokon vegyenek részt.

Az alpolgármester lehetőség szerint egy hozzávetőleg 3 milliárd forintos tőkealapot szeretne létrehozni. Fontos, hogy ebben nem szerepel közpénz: kereskedelmi pénzügyi szereplők biztosítanak forrást a cégeknek.

A munka a következő napokban a fejlesztési lehetőségek felmérésével kezdődik. Első körben mintegy tucatnyi pécsi szereplőt keresnek meg a szakemberek, ezt a kört a későbbiekben tervezi bővíteni a pécsi önkormányzat.

 

Forrás: Pécsi STOP