Eltűnt a debreceni akkumulátorgyár szakértői tanulmánya

2023. február 4. 10:44 2023. feb. 4. 10:44

13 hazugság - 13 igazság - ezt a címet viseli az a szórólap, amellyel a debreceni fideszes vezetésű önkormányzat támadta meg a városba tervezett kínai akkumulátorgyár ellen tiltakozók érveit.

A 24.hu szerint a röplap már az első pontban hazugságnak nevezi azt az állítást, mely szerint naponta 40 ezer köbméter vizet használ majd el a kínai CATL óriásgyára, mert mint fogalmaztak, „a Déli Gazdasági Övezet teljes vízfogyasztása – minden odakerülő vállalat igényét figyelembe véve – összesen 24 ezer köbméter/napban van maximálva, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül meghozott közgyűlési döntés alapján”.

A 186 oldalas szakértői tanulmány, ami a röplapokkal gyakorlatilag egyidőben, hétfőn került ki a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapjára azt írja nem is 40 ezer, hanem megközelítőleg 42 500 köbméter lesz az akkumulátorgyár vízfogyasztása, ami kritikusabb napokon akár 60 ezerig is felszökhet. Arról a tanulmányról van szó, amely a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonát képező Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF) megrendelésére készült, és már tavaly decemberben kész lett vele a szerző Enviro-Expert Kft., így elég kétséges, hogy az önkormányzatnál nem tudtak volna erről az adatról, jóval a tiltakozások kirobbanása előtt.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a hatalmas fogyasztás miatt vízbeszerzési fejlesztésekre lesz szüksége a városnak, emellett a szennyvíztisztító telep fejlesztése is szükségessé vált.

Ez a dokumentum tűnt el szerdán délben a kormányhivatal honlapjáról. A 24.hu- nak a kormányhivatal az eltűnést azzal indokolta, hogy a kérelmező visszavonta az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét, így a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az eljárást február 1-jén megszüntette.

Forrás: 24.hu