Eltűnt a koporsó a PMFC-pályáról

2019. december 15. 09:07 2019. dec. 15. 09:07

A PMFC labdarúgócsapat szurkolói napjainkban is nehezen fogadják el, hogy a 2014/2015. évi bajnokság után a csapatot kizárták az élvonalból. Az MLSZ nem a kedvenc szövetsége több száz baranyai drukkernek. A kizáráskor eltemetett koporsónak azonban kalandos sorsa lett, mint ahogy a PMFC is feltámadt az utóbbi időben - nemrég egy NB 1-es csapatot vert el a Magyar Kupában.

Nemcsak a kizárás fájt a PMFC-szurkolóknak, hanem az is, mikor nemrég az NB 2-be való feljutást jelentő gólt a játékvezető nem adta meg - az igazi lázadás volt. Nagyon sokan arról beszéltek, hogy a Tiszakécske gárdájának kellett egyet feljebb lépni, mely együttes tulajdonosa Szíjj László, kapcsolatai pedig Mészáros Lőrincig vezetnek.

A régió labdarúgást kedvelői évek óta várják az előrelépést, de ez négy év alatt nem sikerült. Az előző esztendőben esély volt a búcsúra is - a gyenge szereplés okán - a harmadik vonalból. Ezután érkezett Vas László A licences  edző, aki vélhetően mást csinált a csapattal, mint elődei. Az előző bajnokságban szereplők közül 14 játékos elküldött, 14-et igazolt. A fiúk a 2019/2020. évi NB 3-as bajnokság Közép-csoportjában az őszi fordulók után az élről mehettek téli pihenőre.

A jelenlegi tréner Vas László Székesfehérváron és Pécsett csatár poszton játszott korábban. A Videotonból több alkalommal korosztályos válogatottba hívták meg. Fiatalon hagyta abba az aktív labdarúgást és különböző korosztályoknál edzősödött. A tréneri tanulást  NB 1-ben folytatta: először  Egerben  Mészáros Ferenc mellett, majd Bódog Tamásnak volt a pályaedzője Diósgyőrben. 

Vas László, a PMFC vezetőedzője - Fotó: Pécsi STOP

A kiesés közelében lévő PMFC-t 2018 októberében vette át. Az elmúlt bajnoki szezonban a célt elérték. Az új bajnokságban a 2019/2020 éviben az NB 3 Közép-csoportjában az élről mentek a játékosok téli pihenőre. A bajnoki cél mellett a Magyar Kupában is jól szerepelnek Koller Krisztiánék. Az NB 1-ben játszó Kisvárdát december 4-én verték ki a 32 közötti csatában.

"A cél a volt a szurkolókat visszahozni a Stadion utcába, ez is sikerült"

- mondta Vas László edző.

A trénertől azt is megtudtuk, hogy a 14 győzelem, 2 döntetlen egy vereség, 63-8-as gólarány számszakilag jól mutat, de számára a tartalom a fontos, és ezzel elégedett. Minden csapatrésznek van javítanivalója. Ez a fontos, hogy minden játékos - pályán és kispadon - mérkőzésről mérkőzésre jobb legyen - magyarázta. Azt is megtudtuk, hogy a pécsi edző mérkőzés után nem megy a pályára. A pacsi, a taps a játékosoknak jár.

Piros-fekete a Stadion utcában - Fotó: Pécsi STOP

Vas László továbbra sem mondja ki, hogy a cél az NB 2-be jutás. de számára egyértelmű, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobbnak kell lenni, és így lehet jó eredményt elérni.

Vas László nem titkolta, hogy nagy szívfájdalma, hogy a régiót labdarúgás tekintetében elhanyagolják: nem épül stadion, kiszolgáló létesítmény. Az élvonalat megérdemelnék a pécsi, baranyai, a régióban élő szurkolók, és a fiatalok számára is nagyobb vonzerő lenne az élvonal - fejtette ki.

A pálya - Fotó: Pécsi STOP

A PMFC operatív igazgatójától, Győri Jánostól azt tudtuk meg, hogy napjainkban személyesen és telefonon is sokan érdeklődnek, hogy hol láthatják a pécsi stadionban elhelyezett koporsót, amit 2015. május 30-án ástak el, amikor kizárták a csapatot az élvonalból.

Az egykori élvonalbeli játékos elmondta, hogy zárt körben kiásták és az egyik pályagondnok otthonában elégette a koporsót.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP