Eltűnhet a Kazinczy utcai volt kaszinó homlokzata?

2017. március 12. 11:45 2017. márc. 12. 11:45

Megszüntették a pécsi volt Polgári Kaszinó védettségét, mivel az épületből mára csak a homlokzat áll. A terület műemléki védettsége azonban továbbra is megmarad, mivel a telken Ferhád pasa dzsámijának romjait találták meg. A terület fejlesztésére anno a törökök adtak volna pénzt.

Megszűnt a pécsi Kazinczy utcai volt Polgári Kaszinó (Kazinczy Étterem) műemléki védettsége, erről Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott ki nemrég egy rendeletmódosítást.

A módosítás szerint a miniszter a "volt Polgári Kaszinó műemléki védettségét - tekintettel arra, hogy a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette" - megszünteti.

Vagyis ezzel a homlokzat lebontása is lehetségessé vált.

Ugyanakkor a terület műemléki védettsége továbbra is fennmarad, "tekintettel a földrészleteken álló török dzsámi maradványainak műemléki értelmére" - olvasható a rendeletmódosításban.

Ferhád pasa dzsámijának romjai Pécs
[size="18"]A területről több fotót ezen a linken lehet találni.[/size]

A Kazinczy utcai volt kaszinó/étterem épületének elbontásakor találtak rá Ferhád pasa dzsámijának maradványaira, ami mellett török kori fürdő, egy derviskolostor és egy lakóház romjait is feltárták, valamint egy muszlim temetőt is sejtenek a dzsámi környezetében.

A dzsámi egyes falai több méter magasan is megmaradtak egy házba beépítve, de a telek jelenleg magántulajdonban áll, ez nehezíti a hasznosítását.

2013-ban még azt tervezte a pécsi városvezetés, hogy egy, a török kort bemutató bazárszerűséget kellene a területre felhúzni, a dzsámi romjait is bemutathatóvá kellene tenni, valamint elgondolkoztak azon is, hogy visszaépítik a törökfürdőt eredeti állapotában - írta akkori cikkében az önkormányzati lap. 2013-ban egyébként Törökország több török kori műemlék felújítását és rendbetételét vállalta fel, a tervek azonban csak a Rókus-dombi kútnál valósultak meg.

Ferhád pasa dzsámija esetében az önkormányzati lap 2016-os cikke szerint a tulajdonos irreálisan magas árat kért a területért, a Gyermekkórház Nyár utcai részlegének kertjében álló Idrisz baba türbéjénél pedig csak a felújítás előkészítéséig jutottak. Emellett a tervek szerint a Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámit és a minaretet újították volna fel a törökök saját pénzből.

A Ferhát pasa dzsáminál tehát a volt kaszinóépület műemléki védettsége megszűnt, azt egyelőre nem tudni, hogy a telek tulajdonosával sikerült-e megegyezni azóta.