Elutasította a komlói ellenzék beadványát a megyei Területi Választási Bizottság

2019. november 17. 12:15 2019. nov. 17. 12:15

A megismételt választás után tett bejelentést a Komló Összeköt Egyesület, mivel szerintük a fideszes jelölt az általa vezetett civil egyesületen keresztül a rájuk bízott élelmiszeradományokat politikai haszonszerzésre használta fel. A Baranya Megyei Területi Választási Bizottság a fellebezést elutasította.

A Baranya Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) honlapján található dokumentum szerint a TVB elutasította a Komló Összeköt Egyesület által benyújtott fellebbezést és a helyi választási bizottság által korábban hozott határozatot hagyta helyben.

A dokumentumban szereplő indoklás szerint az egyesület azért nyújtott be fellebbezést, mert hogy a Fidesz és a Lungo Drom közös jelöltje, Orsós Ferenc "Gogen" a választást megelőzően élelmiszercsomagok osztogatásával próbált politikai haszonszerzést folytatni a kormánypárt és annak polgármesterjelöltje, Polics József érdekében. ("Gogen" a vezetője a Fekete Láng Egyesületnek, mely az Élelmiszerbankkal kötött megállapodás értelmében korábban a rászorulóknak szóló élelmiszercsomagokat kiosztotta.)


Az egyesület által osztott élelmiszecsomagok politikai felhasználásáról az Átlátszó írt hosszabban, végül a megismételt november 10-ei választás után pár nappal derült ki, hogy az Élelmiszerbank felmondta a megállapodást az egyesülettel. Az egyesület a Facebookon mindezt úgy tálalta, hogy az ellenzék és a sajtó támadásai miatt szűnt meg az élelmiszercsomagok osztása Komlón - ezt később maga az Élelmiszerbank cáfolta. Szerintük ugyanis az egyesület súlyosan megszegte a fennálló szerződést azzal, hogy politikai célokra használták fel az adományokat.


Az ellenzékieket tömörítő egyesület beadványa szerint a politikai jellegű adományosztást bizonyítja a Fekete Láng Egyesület azon Facebook-posztja is, amelyben bejelentették, hogy megvonták tőlük az ételosztás lehetőségét. Ezért kérték azt, hogy a helyi választási bizottság semmisítse meg a megismételt választás után kialakult polgármesterválasztás eredményét, és írjanak ki új választást (az egyéni választókörzeti eredmény - mivel az ellenzéki jelölt nyert - megsemmisítését nem kérték).

A TVB a fellebbezést azért utasította el, mert szerintük nem volt alapos a kérelem, mivel többek között a vélelmezett jogsértésre utaló bizonyítékot nem csatoltak, így a TVB szerint 

"bizonyítékok hiányában a vélelmezett jogsérelem - az élelmiszerosztás és a szavazáson való részvétel és így a választójog gyakorlása közti jogellenes kapcsolat - sem állapítható meg."

A TVB megnézte a vitatott Facebook-posztot is, de abból szerintük nem lehetett kiolvasni, hogy az élelmiszerosztás a Fidesz és Polics József polgármestersége mellett történt. Arra is kitértek a dokumentumban, hogy a szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvében és határozataiban sincs nyoma annak, hogy a megismételt választáson jogsértések történtek volna. Az is kiderül a dokumentumból, hogy az ellenzék ugyan badott egy kiegészítést a fellebbezéshez, ám azt a TVB álláspontja szerint határidőn túl nyújtották be, így nem tudják azt bizonyítékként kezelni. 

A TVB döntése ellen a Pécsi Ítélőtáblához folyamodhat az ellenzék a törvény értelmében, legkésőbb november 18-án 16 óráig adhatják be kérelmüket.

A komlói Fidesz napok óta tüzet hány a Facebook-oldalon, november 14-én már a "KÁOSZ városáról" írt Polics József egy Facebook-bejegyzésében.

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil