Élvezd ki a strandidőt, viharokkal közelít az újabb hidegfront

2020. augusztus 2. 08:54 2020. aug. 2. 08:54

Igazi strandidővel búcsúzik a hét: 33 fokot is mutathat a hőmérő vasárnap, a Balaton vize már-már kezd az elviselhetetlenül meleg kategóriába sodródni, minden amellett szól, hogy nyalábold fel a plédet, és keress egy vízpartot. Hétfőre már felhős időt mondanak a szakemberek, kedden hidegfront jön viharokkal, szerdán is döröghet az ég, felhőszakadásra, jégesőre is van esély, szóval ha csobbannál, minden a mai nap mellett szól.

Vasárnap felhőtlen időre számíthatunk, csak helyenként jelenhet meg az égen kevés fátyol- és gomolyfelhő, csapadék estig nem valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint elsősorban a Kisalföldön megélénkül a délkeleti, déli szél. A hőmérséklet kora délután 27 és 33, késő este 17 és 24 fok között várható. Igazi strandidővel búcsúzik a hét, ha teheted, csobbanj valahol, a Balaton lassan olyan meleg, mint a fürdővíz 27 fokos Siófoknál, ugyanakkor megfelelő naptej nélkül ne vedd birtokba a vízpartot.

A hétfő már nem lesz ilyen idilli, az ország nagy részén változóan felhős idő várható, délkeleten, keleten több órás napsütéssel. Nyugaton, északnyugaton többnyire erősen felhős vagy borult ég. Ott már az éjszakai, hajnali óráktól is több helyen, a középső országrészben késő estig helyenként előfordul zápor, zivatar, a délkeleti, keleti tájakon nem valószínű csapadék. A Dunántúlon sokfelé megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati, északi, másutt a déli szél. Zivatar környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 34 fok között alakul, északnyugaton lesz a hűvösebb, délen a melegebb.

Kedden egy hidegfront enyhít a kánikulán. Az Időkép.hu azt írja, augusztus 4-én napközben többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra, kisebb esőre. A front csapadéka legkésőbb a keleti tájakat éri el és a napos idő itt tart ki a legtovább, ugyanakkor a záporok, zivatarok mögött szakadozik a felhőzet és rövidebb időre másutt is kisüthet a nap.

Az időjárásportál szerint a Dunántúlon több fokkal felfrissül a levegő, az ország nyugati és középső részén 22-28 fok várható, míg keleten még 30 fok fölé mennek a maximumok. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon és zivatarok környezetében felerősödik, viharossá fokozódik. 

Szerdán dél felől újabb zivatarok érkezhetnek, a Dunántúlon felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel kísért viharokra is van esély. Huzatos lesz a nap, nyugaton és északkeleten zivatartól függetlenül erős, viharos északias szél fog fújni. Délutánra 20-28 fokig emelkedik a hőmérséklet, nyugaton lesz hűvösebb.

Csütörtökön ismét rákapcsol a felmelegedés, változóan felhős időre lehet számítani, több-kevesebb napsütéssel. Eleinte főleg délen, délnyugaton fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet több helyütt élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Pénteken gomolyfelhős, napos időre van kilátás. Csapadék nem valószínű. Az északi szelet sokfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható.

(CÍmlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP