Emlékszel még, mi volt Pécsett nyolc éve?

2019. június 13. 08:45 2019. jún. 13. 08:45

Meg még 18 magyar nagyvárosban. A baranyai megyeszékhelyet egy hetven autóból álló konvoj dudálta végig tiltakozásul a kormány arroganciája ellen. Azóta is csak a naptár pörgött lefelé. Meg elhúztak az országból, akik akkor még tüntetésekkel próbáltak javítani rajta. Meg a rendőrszakszervezeteket is kicsinálták.

„Nem fogunk megállni, mi is tudunk legalább olyan arrogánsak lenni, mint a kormány - szögezte le Benke Norbert. A konkrét, általuk finoman szólva is nehezményezett kormányintézkedések közül a nyugdíjadót, és a munka törvénykönyvének módosítását említette. - Olyan kiszolgáltatottak lesznek a munkavállalók, hogy ebbe nem fogunk belemenni, nem hagyjuk magunkat - emelte ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének baranyai vezetője. - A kormány ezzel azt fogja elérni, hogy összekovácsolódnak a szakszervezetek. Meg kell érteniük, hogy 2011. van, nincs értelmi visszamenni a Rákosi korszakba. Ha az érdekvédelmi szervezetekkel nem ülnek le tárgyalni, akkor kikkel akarnak, mi értelme van a szociális konzultációnak?”

Mintha csak ma lett volna. Pedig Benke Norbert, az ismert pécsi szakszervezeti vezető ezeket éppen nyolc éve mondta egy forró csütörtöki napon egy forró autóban. A hetven kocsi közül az egyikben, amelyik a FEMA parkolójából indult, eldudált a reptérig majd vissza és be a városba. A kormány népnyúzó intézkedései ellen 19 magyar nagyvárosban zajlottak akkor egyszerre tiltakozások. Nagy és zajos tiltakozások.

Érthető is volt, akkor kezdett el rabszolgakönyvvé változni a Munka Törvénykönyve, és 600 ezer magyar munkavállaló, a rendvédelmi szerveknél dolgozók korkedvezményes nyugdíját készült eltörölni a kormány, ugyanazzal a lendülettel, amivel a munkába belerokkant bányászok sokasága alól rántották ki a talajt. Az autós demonstrációt később még több szakszervezeti megmozdulás követte Pécsett.

Hogy azóta mi változott?

  • A Munka Törvénykönyve egyre inkább a munkáltatók malmára hajtja a vizet
  • A korkedvezményes nyugdíjat elvették
  • A rendőrszakszervezeteket kicsinálták, az egyenruhások már nem vehetnek részt szervezetten demonstrációkon, mert demokrácia van
  • Az utcai tiltakozásokon egyre kevesebben vesznek részt, mert akik nyolc éve még dudálva próbálták megjavítani az országot, inkább a lábukkal szavaztak Orbán kormányára, és leléptek innen.

    Rohamosan fogynak, akiknek egyáltalán lehet a jogaiért küzdeni. Pedig maradt még pár Benke Norbi, aki ma is kimegy az utcára, és maradt pár újság, ami még ír róluk.

    Forrás: Barabás Béla