Emléktáblát kapott Bogdán László, ma pedig gyertyagyújtással emlékeznek Cserdi elhunyt polgármesterére

2021. július 13. 08:59 2021. júl. 13. 08:59

Egy éve már, hogy tragikus körülmények között elhunyt Cserdi polgármestere, Bogdán László. A településen a szombaton Bogdán László emlékére emléktáblát avattak a hivatalnál, ma pedig gyertyagyújtással emlékeznek rá.

Az országosan is ismert, a cigányság helyzetének jobbá tételéért rengeteget küzdő és dolgozó Bogdán László 2020-ban hunyt el. Mint akkor lapunk megírta Bogdán László szegény sorsú roma családban született Pécsett, 1974-ben, apja bányászként dolgozott, gyermekkorában költöztek családjával Cserdibe. Miután anyagi okokból nem tanulhatott tovább, saját magát képezte, fejlesztette. 2002-ben független jelöltként lett Cserdi alpolgármestere, 2006 óta pedig polgármestere. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Vezetésével mintafalu jött létre, oktatási programot indított, hogy a családok elsajátíthassák a háztáji gazdálkodáshoz szükséges ismereteket, a falu mezőgazdasági termelésbe kezdett, és kertészeti közmunka-lehetőséget biztosítottak. A megtermelt feleslegből rászorulókat segítettek.

Polgármestersége alatt az addig nagyon rossz bűnügyi statisztikákat felmutató faluban gyakorlatilag megszűnt a bűnözés. 2015 óta Magyarország tehetséggondozó nagykövete volt. 

Bogdán László tavaly ilyenkor, önkezével vetett véget az életének, halála hatalmas űrt hagyott maga után, a településen élők máig gyászolják. Most a halálának első évfordulóján emléktáblát avattak, ma pedig gyertyagyújtással emlékeznek rá. 

Fotó: dr. Budácsik Lajos

 

"2021. július 13-án lesz egy éve, hogy Bogdán László itt hagyott bennünket. Laci sajnos korán távozott. Meggyőződésünk, hogy öröksége példaértékű, követésre méltó. Olyan magyar ember volt, aki mélyen hitt abban, hogy a cigányság kiemelhető a mai élethelyzetéből, és idővel nem lesznek másodrendű állampolgárai Magyarországnak. Életét ennek a munkának szentelte. Akadályt nem ismerve ment előre, néha talán túl gyorsan is. Talán tudta, kevés ideje van, az elvégzett feladat pedig rengeteg. 2021. július 10-én Bogdán László barátai Emléktáblát avattak Cserdiben, a polgármesteri hivatal falán. 

Sokan jelezték, hogy nem tudtak a nagy távolság miatt az Emléktábla avatásán részt venni, de szeretnének Bogdán Lászlóról méltó módon megemlékezni. A Bogdán László emlékére Facebook  oldalon  sokan megfogalmazták, hogy gyertyát gyújtanak korán eltávozott barátunk emlékére.  Ezért Bogdán László barátjaként  kezdeményezzük, hogy Bogdán László halálának évfordulóján, 2021. július 13-án László barátai, tisztelői gyertyagyújtással emlékezzenek Cserdi egykori  polgármesterére. Emlékezzünk Bogdán Lászlóra, a Emberre, a jóság és a szeretet nagykövetére. Nyugodjék békében. Örökségét a magunk lehetőségei szerint megőrizzük." - olvasható a szervezők által, szerkesztőségünk részére megküldött közleményében. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!