Ennyi hóra van esély a Mecsekben

2019. november 30. 12:59 2019. nov. 30. 12:59

Szombatra virradóan erős széllel befutott a hidegfront, mely nyomán téliesre vált az időjárás, a legfrissebb előrejelzés szerint Pécs környékén is fehérbe öltözhet a táj.

Arról már korábban írtunk, hogy egy mediterrán ciklon hoz csapadékot hétfőn, a lehűlés miatt pedig többfelé havazásba válthat az eső, kedd reggelre pedig többfelé lehet havas a környék.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint északon, északkeleten több centiméternyi friss nedves hó is hullhat, máshol viszont csak vékonyabb hótakaró kialakulására van esély, de a hegycsúcsokon itt is összejöhet több centiméternyi friss hó. Mivel a hőmérséklet napközben az ország legnagyobb részén pozitív tartományban alakulhat, ezért a lehullott hó olvadni is fog.

Az időjárásportál térképe szerint az ország középső felén 4-5 centi hó is hullhat kedd reggelig, ahogy a Bakonyban is. A Mecsekben várhatóan nem lesz komoly hóhelyzet, de jelen prognózis szerint erre is eshet 1 centi téli csapadék:

A Magyar Közút november 10-e óta téli üzemmódban van, eddig azonban nem volt dolguk síkosságmentesítéssel. Baranyában 1629 kilométer út tisztítása a feladatuk, az elemekkel 39 hókotróval, 6000 tonna sóval és 145 munkással veszik fel a küzdelmet.

 

Forrás: Időkép/pécsi STOP