Építőipari árrobbanás miatt is kell a közel 6 milliárdnyi pluszpénz a PTE-re

2020. október 27. 14:40 2020. okt. 27. 14:40

Az építőipari drágulás is kihatott a Modern Városok Programban zajló építkezésre, de például az új orvoskari tömb belső berendezését is ebből a pluszpénzből fizetik ki, és a parkolóhelyek számát is emelik a támogatásból. 

Kedden tartott sajtótájékoztatót Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Decsi István, a PTE új kancellárja, valamint Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő arról, hogy a kormány a napokban 5,7 milliárd forinttal dobta meg az egyetemet. (A pénzt három részletben utalja a kormány 2022-ig, erről itt írtunk bővebben.)

A Modern Városok Program keretében még 2015-ben lett beígérve, hogy a PTE közel 25 milliárd forintot kap új fejlesztésekre, ebből a pénzből épül az orvoskar új elméleti tömbje, illetve, ahogy a pecsma.hu cikke szerint Miseta Attila rektor elmondta, több egyetemi karon is ebből a pénzből folytatták le a fejlesztéseket, de az Egészségtudományi Kar két épületét is ebből újítják fel, mint ahogy a Nemzetközi Oktatási Központ épülete és kollégiuma is ebből a támogatásból lett finanszírozva.

A pár napja bejelentett plusztámogatásra kitérve a rektor elmondta, arra azért volt szükség, mert a fejlesztésekkel párhuzamosan történt egy "jelentős árrobbanás" az építőiparban - magyarán drágultak a beruházások, és nem lett elég az előre megállapított keret. A pluszpénzből emellett az új elméleti tömb belső berendezését is finanszírozzák, de egy új parkolóházat is építenek a Honvéd utcában a pecsma.hu cikke szerint, amely a környék parkolási gondjait enyhítené. A rektor azt is elmondta, hogy a plusztámogatás igénylésének folyamatát egy éve indították el.

Miseta Attila rektor, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Decsi István kancellár - Fotó: pecsma.hu

 

Hoppál Péter a lap szerint arról beszélt, hogy az egyetemi beruházások a város fejlesztéséhez és a külföldi egyetemisták számának növekedéséhez is hozzájárulnak, de azt is kijelentette a cikk szerint, hogy 

"a kormány tovább fejleszti a pécsi lehetőségeket”

és a

„gazdaságfejlesztés mindenekelőtt reflektorfényben marad dacára annak, hogy egy évvel ezelőtt a város lakói úgy döntöttek, hogy baloldali városvezetés vezeti tovább a várost.”

Decsi István kancellár (volt fideszes alpolgármester) az MTI híre szerint arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy

"a PTE beruházásai közül a kiegészítő kormányzati támogatásnak köszönhetően a pécsi orvosi kar területén épülő új tömb a legmodernebb technológiákat vonultatja fel, kétszáz kutatóhelyet biztosít majd, s közel egymilliárd forintból új parkolóház is épül a beruházás részeként. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak a külföldi hallgatók számának és az egyetem versenyképességének növeléséhez."

 

Címlapkép: pecsma.hu

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu