Erdogan török elnök lemondta a szigetvári látogatását

2016. augusztus 18. 13:56 2016. aug. 18. 13:56

Nem jön Recep Tayyip Erdogan török államfő Szigetvárra, hogy részt vegyen az ostrom 450. jubileuma kapcsán rendezett emlékünnepségen.

Mégsem lesz hármas államfői megemlékezés szeptember 7-én Szigetváron az ostrom 450. évfordulóján.

A tervek szerint Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő mellett Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök is részt vett volna az évfordulós ünnepségen.

Csakhogy a török elnök lemondta a részvételét, a hírt a Bors című lapnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette.

Ám Erdogan távolmaradása ellenére a megemlékezésen lehetséges, hogy egy török delegáció fogja képviselni országát (hiszen Zrínyi Miklós hadvezéren túl I. Szulejmán oszmán szultán is az ostrom alatt halt meg, sírkomplexumának ásatása nagy szenzációt jelentett a világ tudományos életében) az ünnepségen.

A Borssal a külügyminisztérium azt közölte, "rajtuk keresztül egyelőre nem jelezte más magas rangú török személy a részvételét".

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP is megkereste a külügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a megkeresésünkre az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

"A török fél a napokban erősítette meg hivatalosan, hogy a török államfő nem tud eleget tenni Áder János köztársasági elnök meghívásának és részt venni a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő szigetvári megemlékezésen. A török fél a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül egyelőre nem jelezte más magas rangú török személy részvételét az eseményen."