Érkeznek a helyi adó csekkek

2021. február 26. 11:18 2021. feb. 26. 11:18

Ezekben a napokban kapják kézhez a pécsiek a helyi adószámla kivonatokat és a fizetendő adójukat tartalmazó postai csekkeket. Az első részleteket március 16-ig lehet pótlékmentesen befizetni.

Az önkormányzati adóhatóság a napokban megkezdte a helyi adókra vonatkozó adószámla kivonatok és az azokhoz tartozó csekkek postázását. Mintegy 73 ezer értesítőt kapnak kézhez a magánszemélyek és egyéni vállalkozók. Az önkormányzati adóhatóság az adószámla kivonaton szereplő tételek értelmezéséhez rövid tájékoztatót mellékel.

A gazdálkodó szervezetek (köztük az egyesületek, a társasházak, az alapítványok) az adószámlájuk egyenlegét az E-Önkormányzat Portál-on nézhetik meg, nekik a hivatal külön értesítőt nem küld.

Az adószámla kivonat a 2021. február 10-i könyvelési napig tartalmazza az önkormányzati adóhatóság által előírt, törölt, valamint az adózó által befizetett összegeket. Azon adózók részére, akiknek a korábbi időszakról tartozásuk áll fenn, a tartozás és az azonos adónemen előírt, március 16-án esedékes adó megfizetéséhez egy, az összevont összegről szóló csekket küld az önkormányzati adóhatóság.

Az egyenlegértesítőkkel együtt érkeznek meg a postai csekkek, amelyeken az adózók 2021. március 16-ig pótlékmentesen fizethetik be az őket terhelő helyi adókat. Az adózók a mellékelt csekken kívül a befizetéseiket átutalással, valamint az E-Önkormányzat Portálon keresztül bankkártyával (EFER) is teljesíthetik.

Gépjárműadó: már a NAV szedi

Az adófizetés szempontjából jelentős változás, hogy 2021. január 1-től a gépjárműadó kivetése és beszedése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartozik, az önkormányzati adóhatóságnak csak a 2020. december 31-ig nyilvántartott hátralékok behajtására és túlfizetések rendezésére van hatásköre. A 2020. december 31-ét megelőző időszakot érintő kötelezettségeket tehát az önkormányzati adóhatósághoz kell megfizetni, az erről szóló befizetési csekket az értesítővel együtt a napokban küldték ki.

Iparűzési adó: befizetés előtt érdemes lekérni az adóegyenleget

A 2021. évet érintő további változás, hogy a 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a mikro-, kis- és középvállalkozónak minősülő adózók 2021. évben esedékes helyi iparűzési adóelőlege – NAV rendszerén keresztül, 2021. február 25-éig beküldött nyilatkozatuk alapján – 50%-ra csökken, a 2021. évi helyi iparűzési adó mértéke ugyanezen adózói kör részére 1%.

A nyilatkozatot benyújtó helyi iparűzési adóalanyok esetében a megküldött adószámla kivonaton az adóelőleg csökkentése nem látható még, így mindenképpen szükséges a helyi iparűzési adó befizetése előtt az adóegyenleg E-Önkormányzat Portálon történő lekérdezése.

Az önkormányzati adóhatóságnál KATA szerint adózók adószámla kivonatán már az 1%-os adómértékkel megállapított adó szerepel, ez az adózói kör megfelelő összegű csekket kap a helyi iparűzési adó befizetéséhez.

 Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata​

Címlapkép: Illusztráció, Pexels