Erőművek éjszakája: Egy napra feltárulnak a pécsi távfűtés titkai

2021. szeptember 21. 13:57 2021. szept. 21. 13:57

Pécsen több mint 31 ezer távhős lakás található és ezek fűtését egyetlen központból, a PÉTÁV Tüzér utcai épületéből irányítják a mérnökök. A távhőszékház soha nem alszik, hisz a pécsiek kényelme éjjel-nappali odafigyelést igényel. A különleges épület az Erőművek Éjszakáján megnyitja a kapuit: a távfűtés titkaival és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.

Senkit se tévesszen meg az Erőművek Éjszakája elnevezés – a PÉTÁV Kft. valójában nem végez hőtermelést. Nélküle viszont bajosan jutna el a pécsi hőerőműben – amúgy 100%-ban megújuló forrásból – előállított hőenergia a lakásokba. A társaság üzemelteti Magyarország egyik legnagyobb vidéki távhőhálózatát: 130 kilométernyi, forró vízzel teli vezeték rejtőzik a város útjai és épületei alatt. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Ez a kiterjedt rendszer gyakorlatilag az egész várost lefedi: Kovácsteleptől a Budai vámig, a Rózsadombtól a Bálics lábáig húzódnak a távhővezetékek városszerte. Összesen 31 és félezer lakásban, minden második pécsi otthonban a távfűtés adja a meleget az egyre hűvösebb őszi estéken. 

Ezt a rendkívül összetett hálózatot a PÉTÁV egyetlen központból, a Tüzér utcai székházból irányítja. Az épület egyike azoknak a különleges helyeknek, amelyek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége együttműködésében szervezett Erőművek Éjszakája keretében október 8-án egy napra megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt.

A látogatók a PÉTÁV szakembereitől megismerhetik a pécsi távhőszolgáltatás érdekességeit, megnézhetnek egy működő hőközpontot és betekinthetnek a minden pillanatban több száz köbméter forró vizet keringtető távhőhálózat vezérlésének kulisszái mögé. A gyerekeket pedig a Varázstér interaktív természettudományos bemutatója várja. A hő keletkezésével és terjedésével, látványos fizikai és kémiai kölcsönhatásaival kapcsolatos kísérletek segítenek megérteni a világ hétköznapi jelenségeit. Ráadásul az iskolai tanórákon is hasznosak lehetnek.

Az Erőművek Éjszakája programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A PÉTÁV három csoportban várja az érdeklődőket, a programok 14:30-kor, 16:00-kor és 17:30-kor kezdődnek. Regisztrálni a rendezvény honlapján lehet. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!