Esős kezdés, hózáporos folytatás - nem lesz a kedvencünk december második hete

2019. december 8. 14:22 2019. dec. 8. 14:22

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelelzése szerint borúsan indul a hét, a folytatásban a hegyekben hózápor, havas eső, hó is érkezhet. A télies életérzést a megerősödő szél is fokozza majd, fagyni azonban a nappali órákban nem fog.

Hétfőn országszerte többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és egyre több helyen kell számítani időszakos jellegű esőre. Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél, amely este fokozatosan északnyugatira, északira fordul, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +10 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.

Kedden éjszaka még túlnyomóan borult lesz az ég, a szakemberek szerint napközben nyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon egész nap erősen felhős vagy borult maradhat az ég. A nap első felében még többfelé várható eső, az északkeleti határvidék környékén hajnaltájt esetleg ónos eső is. A tartós csapadék megszűnését követően már csak néhol fordulhat elő futó zápor, a hegyekben hózápor. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, elsősorban a Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

A hét harmadik napján, szerdán általában több órára kisüt a nap, de főként a Tiszántúlon akár egész nap sok lehet a felhő, csapadék nem valószínű. Hajnalra foltokban átmeneti köd képződhet. A szél lassan déliesre fordul, és már csak helyenként erősödhet meg, elsősorban Sopron környékén. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Csütörtökön a prognózis szerint mindenütt beborul az ég, és egyre több helyen várható csapadék: zömmel eső valószínű, de elsősorban az Északi-középhegység területén, valamint esetleg a Nyugat-Dunántúlon havas eső, hó is hullhat. A déli, délkeleti szél nyugatira, északnyugatira fordul, néhol élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult időre lehet számítani, több helyen várható eső, de az Északi-középhegységben havas esőre, hóra is van esély. A délire, délkeletire forduló szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű.

Forrás: met.hu/Pécsi STOP