EU-s pénztől esett el az Emberség Erejével Alapítvány, mert nem voltak hajlandóak igazolni, hogy külföldről támogatott civilek

2020. szeptember 28. 13:03 2020. szept. 28. 13:03

Az uniós pénzek magyarországi kiosztását koordináló közalapítvány utólagosan szólt a pécsi alapítványnak, hogy nyilatkozzanak arról, külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. AZ EEA erre nem volt hajlandó, mert évek óta küzdenek a civiltörvény ellen, ami ezt a kategóriát behozta. Nem is kapták meg a támogatást, ezért az illetékes uniós biztosokhoz fordultak.

A 444 cikke szerint a pécsi Emberség Erejével Alapítvány (EEA) idén tavasszal indult az Európai Unió Erasmus+ pályázatán, hogy a diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő díjnyertes társasjátéknak elkészíthessék az angol, horvát, olasz és spanyol nyelvű verzióját. 

Bár elérték a szükséges ponthatárt, mégsem kapták meg a támogatást, ugyanis a programot Magyarországon koordináló közalapítvány 

"utólag arra kérte őket, hogy igazolják, ők nem egy külföldről támogatott civil szervezet, ezt azonban az alapítvány nem tette meg"

- olvasható a cikkben. 

A 444 kitért rá, hogy az Erasmus+ programot (amely az EU oktatást, képzést, ifjúságügyet s sportot támogató programja) Magyarországon a Tempus Közalapítvány koordinálja. A cikk szerint ezenközalapítvány munkatársai fordultak augusztusban levélben az EEA-hoz, akikkel azt közölték, hogy a

„közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében a támogathatósági küszöböt elérő pályázatokat benyújtó szervezeteknek a támogathatósághoz nyilatkozni szükséges arról, hogy megfelelnek a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak.”

Erre azonban az EEA nem volt hajlandó. Nyirati András, az alapítvány vezetője a 444-nek elmondta, több okuk is volt erre. Egyrészt az alapítvány már a kezdetektől tiltakozott a 2017-es "civiltörvény" ellen, egyike volt annak a 23 szervezetnek, akik panasszal éltek az Alkotmánybíróságnál, és egyike volt annak a 14 szervezetnek is, akik a strasbourgi bírósághoz fordultak az ügyben. Mivel évek óta küzdenek a szerintük megbélyegző és jogellenes törvény ellen, így most nem akartak ennek szellemében nyilatkozni - magyarázta az alapítvány vezetője a lapnak. Nyirati hozzátette, olyan szervezet kér tőlük nyilatkozatot, hogy külföldről támogatott civilek, amely szervezet uniós pénzeket oszt el itthon.

A 444 kiemelte, hogy idén júniusban az Európai Unió Bírósága kimondta (ez nem ugyanaz az ügy, ami Strasbourgban indult), hogy a magyar jogszabály jogsértő, mert az ítélet szerint Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy 

"nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára, és szankciókat helyezett kilátásba az ennek eleget nem tevő szervezetekkel, és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben."

Az EEA mindezek ellenére kapta meg augusztusban a Tempustól a felszólítást, hogy nyilatkozzanak. Az EEA válaszlevelében kitért arra ,hogy a pályázat tavaszi benyújtásakor fel sem merült, hogy ilyen nyilatkozatra szükség van, illetve a júniusi uniós bíróság ítéletére is kitértek a levélben. 

A Tempus a cikk szerint a válaszlevélre írt válaszban ismételten kérte a nyilatkozat megtételét (mivel álláspontjuk szerint az uniós bírósági döntéstől függetlenül jelenleg még hatályban van a vonatkozó törvény), noha arra is kitértek, hogy valóban, utólag írták elő ennek a meglétét, mert a tavaszi pályázatbeadás után határozott erről a közalapítvány kuratóriuma. Azt is felmlegették a levélben, hogy több olyan dokumentum is van, ami a támogatási szerződésnek feltétele, ám nem szerepel a kötelezően csatolandó dokumentumok között. Azt is megírták, hogy a következő pályázati ciklusnál már szerepelni fog feltételeként a szóban forgó nyilatkozat megtételének kötelezettsége. 

A 444 cikke szerint a levél kiküldése után pár nappal jelent meg a nyertes pályázók listája, amin nem szerepelt az EEA, az alapítvány nem kapta meg a 72 ezer eurós támogatást. Mivel a közalapítvány döntései ellen nem lehet fellebbezni, ezért az EEA úgy döntött, hogy az illetékes uniós biztosokhoz fordul. 

"A TASZ jogászainak segítségével hétfőn levelet küldtek Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének, Didier Reyndersnek, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosának, Marija Gabrielnek, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztosnak, illetve Roberto Carlininak, az Erasmus+ programot felügyelő Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) igazgatójának. A levelet elküldik a Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnökének, Czibere Károlynak is, aki korábban az Emmi államtitkára volt"

- olvasható a cikkben. 

A 444 az üggyel kapcsolatban megkereste a Tempus Közalapítványt még pénteken, egyelőre nem kaptak választ.

 

Címlapkép: Az Emberség Erejével Alapítvány munkatársai (jobbról a második: Nyirati András) tavaly novemberben a pécsi városháza előtt, miután az új összetételű közgyűlés visszavonta az alapítványt megbélyegző határozatot, melyet még a fideszes városvezetés idején hozott az akkor még kormánypárti többségű testület - Fotó: Facebook/Emberség Erejével Alapítvány

Forrás: Pécsi STOP/444