Február végén a milliárdot közelítette a Kaposvári Egyetem tartozása

2019. április 8. 13:05 2019. ápr. 8. 13:05

Uniós és más forrásból szerez be nagy értékű laborfelszereléseket és mezőgazdasági gépeket az egymilliárdot közelítő adóssággal küzdő Kaposvári Egyetem. A felsőoktatási intézmény a harmadik legeladósodottabb volt febuár végén az egyetemek és főiskolák között. Lapértesülés szerint tavaly év végén pedig gyorssegélyt kapott a kormánytól az intézmény.

Az európai uniós közbeszerzési értesítő (TED) szerint több százmilliós laborfelszerelés-beszerzésre nyert uniós pénzt a Kaposvári Egyetem.

Nettó 12,05 millió forintból egy Siemens típusú MR-készülékhez szereznek be legalább 15 csatornás MR adó/vevő test tekercset. Ugyanezen tenderen belül nettó 208 millió forintból más laboratóriumi felszereléseket (gázkromatográftól a pipettaállványokon át az ultramélyhűtőig sok mindent) vesznek majd.

A teder első részén a Siemens Healthcare Kft. nyert egyedüli ajánlattevőként, a második részt a Smithmann HungaryKft. nyerte.

Mindeközben egy másik közbeszerzésen is nyert forrást a Kaposvári Egyetem: nettó 142,4 millió forintból egy parcella kombájnt, egy parcella vetőgépet és egy parcella műtrágyaszórót szerezhetnek be, a tenderre a 100 százalékos intenzitású támogatást a 2018-as Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programból kapják. Ezen a tenderen a Herceghalom Interat Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyert.

Januárról februárra nőtt az adósság

A Kaposvári Egyetemnek jól is jönnek ezek a 100 százalékos támogatású és uniós források, ugyanis a Magyar Államkincstár február végi összesítése szerint a január végi 841 millió forintos tartozásállományuk február végére 893 millióra nőtt - írtuk korábbi cikkünkben.

A Kapos-T a Kaposvári Egyetem tartozásnövekedésével kapcsolatban a következőt jegyezte meg cikkében:

"Az egyetemek rangsorában csak az egri Eszterházy Károly és a Debreceni Egyetem tud felmutatni ennél többet: előbbi 956 milliót, a debreceniek pedig 943-at. Csak a méretekkel van a baj: míg a Debreceni Egyetem hallgatói létszáma 27 ezer, az egri egyetemé 8600, addig Kaposváron 2700 főre esik az adósság."

A lap szerint nyárra lesz meg a rektorválasztás eredménye, bár úgy tűnik, hogy csak egy induló lesz, neki kell majd az adóssággal küzdenie. Korábban a 168 óra nyomán számolt be a Pécsi STOP arról, hogy tavaly év végén hat anyagi gondokkal küzdő felsőoktatási intézmény - köztük a kaposvári - kapott a kormánytól gyorssegélyt.

A Kaposvári Egyetemről 2017 elején közel száz embert bocsátottak el, a lépést Borbás Zoltán kancellár akkor azzal indokolta, hogy enélkül "a Kaposvári Egyetem hosszú távon nem lenne működőképes."

Forrás: Pécsi STOP/kapost.hu