Felhatalmazási törvény: a baranyai ellenzék nemmel szavazott, Keresztes Lóránt nem nyomott gombot

2020. március 31. 09:14 2020. márc. 31. 09:14

A baranyai kormánypárti képviselők megszavazták hétfőn a felhatalmazási törvényt, az ellenzék részéről Tóth Bertalan, Szakács László és Mellár Tamás nemet nyomott a törvényre. Az LMP-s Hohn Krisztina előre bejelentetten volt távol, Keresztes László Lóránt viszont lelkiismereti okokra hivatkozva nem nyomott gombot.

Hétfőn szavazott a Parlament a fideszes felhatalmazási törvényről, amelynek az a lényege, hogy a koronavírus-járvány miatt március 11-én elrendelt veszélyhelyzetben a kormány által hozott rendeletek így "nem járnak le" 15 nap alatt, hanem addig érvényesek, míg a kormány le nem fújja a veszélyhelyzetet. Ezen időszakban a kormány egyes törvényeket felfüggeszthet, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A veszélyhelyzet ideje alatt nem ülésezik a Parlament sem, noha annak összehívását a képviselők 1/5-e kérheti, de a múltban többször is előfordult már, hogy ezen alkalmakon a Fidesz-KDNP nem vett részt.

Ettől az ellenzék már előre fázott, mióta kikerült a törvényjavaslat, többször próbáltak tárgyalni a kormánypártiakkal (és módosító javaslatokat is beadtak, amiket aztán hétfőn leszavazott a Fidesz-KDNP), hogy a rendeleteknek legyen egy hatálya (a legtöbben 60-90-120 napi felhatalmazást adtak volna), ami után az Országgyűlés összeül, és megszavazza az addig hozott intézkedések folytatását. 

Ez a Fidesznek azonban nem kellett, így hétfőn végül 137 igennel és 53 nemmel, tartózkodások nélkül lett elfogadva a törvény, 9 képviselő ugyanakkor nem szavazott - derül ki a Parlament honlapján található adatokból.

A baranyai kormánypárti képviselők - Bánki Erik, Hoppál Péter, Nagy Csaba, Hargitai János - természetesen igennel szavaztak. 

Az ellenzék részéről Tóth Bertalan és Szakács László az MSZP-ből, illetve Mellár Tamás a Párbeszédből nemmel szavazott. 

A Parlament honlapján fellelhető adatok szerint azonban az LMP két baranyai képviselője, Hohn Krisztina és Keresztes László Lóránt nem szavaztak. 

A Magyar Hang cikke szerint a hat fős LMP-frakcióból mindössze ketten szavaztak a törvényre (Csárdi Antal és Ungár Péter nemmel szavazott a parlamenti adatok szerint), Schmuck Erzsébet a kora miatt nem volt jelen az országgyűlésben, Demeter Márta és Hohn Krisztina pedig előre bejelentett hiányzóként nem vettek részt az ülésen. 

Keresztes László Lóránt a Magyar Hangnak elmondta, 

"őmaga a lelkiismeretére hivatkozva nem tudott sem igen, sem nem gombot nyomni. Igent azért nem, mert nagyon szigorú intézkedéseket kell hoznia a kormánynak a következő időszakban, de ezek hatékonyságához szükség van egy bizalmi légkörre, márpedig ő ezt nem érzi. Egy világos határidő megszabása kellett volna. Ugyanakkor nemmel sem tudott volna szavazni, hiszen olyan intézkedésekről is szó van, amelyek tényleg szükségesek ahhoz, hogy a kormány gyorsan tudjon reagálni. A jó intézkedések között említette a hiteltörlesztési moratóriumot és egyéb gazdasági intézkedéseket."

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP/Magyar Hang