Félórás ingyenparkolást dobott be a pécsi önkormányzat a választás előtt

2019. szeptember 19. 14:24 2019. szept. 19. 14:24

 Egy új, városi parkolókártya bevezetésével a pécsiek novembertől napi egy alkalommal fél órán át díjfizetés nélkül parkolhatnak saját autójukkal a baranyai megyeszékhely legnagyobb kiterjedésű díjzónájában - döntött csütörtöki ülésén a Pécsi Közgyűlés.

    A Fidesz-KDNP-frakció által kezdeményezett, nagy többséggel támogatott javaslat értelmében egy olyan városi parkolókártyát vezetnek be Pécsen, amely a megyeszékhelyen állandó lakcímmel rendelkezők számára biztosítja a kedvezményt november elsejétől.


    A döntés szerint a pécsiek saját - 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó és 5,5 méternél nem hosszabb - gépjárművüket a díjköteles napon a város legnagyobb kiterjedésű, a belvárost övező második számú parkolózónájában állíthatják le térítésmentesen napi egyszer, legfeljebb fél órára.


    Az előterjesztő, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) az ülésen azt mondta, a közelmúltban üzembe állított, érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártyával is használható parkolóautomaták tették lehetővé a pécsiek által igényelt, számukra jelentős kedvezményeket nyújtó szolgáltatás bevezetését.


    Pécsen két fizetős parkolási zóna van: a személyautók számára óránként 400 forintért igénybe vehető egyes zóna a szűken vett belvárost öleli fel, az annál csaknem négyszer nagyobb kiterjedésű kettes számú a városközpontot szegélyezi keletről, nyugatról és délről, ott óránként 200 forintba kerül a parkolás.

A parkolási díjakat egyébként tavaly nyáron emelték meg a baranyai megyeszékhelyen, kitolva a díjköteles időszakot, 2019-től pedig a legolcsóbb, III-as zóna beleolvadt a drágább II-es zónába.

 

A dupláját fizethetik januártól a megszűnő hármas zónában parkolók

Mint ismert, a nyáron felemelte a pécsi automatás parkolás árát a város önkormányzata, második lépcsőként pedig januártól megszűnik a III-as zóna, ami korábban az volt, az a jövőben II-es zóna lesz. Ez igen kellemetlen azoknak, akik a III-as zóna területén parkolnak.

 

 

Forrás: Pécsi STOP/MTI