Felszámolási eljárást kezdeményezett a Tüke Busz ellen a Volvo-buszokat beszerző holland cég

2020. február 15. 13:38 2020. feb. 15. 13:38

A PécsiÚjság.hu információi szerint felszámolási eljárást kezdeményezett a Tüke Busz ellen a Bus & Coach Trade BV nevű cég, mert állításuk szerint 32 millió forintot még mindig nem fizetett ki a pécsi buszos cég a 2015-ben Hollandiából 3,5 milliárdért vett használt Volvo-buszok után. A cég ellen a Tüke Busz Zrt. kártérítési pert indított még az előző, fideszes városvezetés alatt, a cég magyarországi volt képviselője pedig maga nyilatkozta, hogy ő az egyik gyanúsított a Volvo-buszbeszerzés miatt indult nyomozásban.

Felszámolási eljárást kezdeményezett a Bus & Coach Trade BV nevű hollandia cég a pécsi Tüke Busz Zrt. ellen - értesült a holland céget képviselő dr. Keller Ágnestől a Pécsiújság.hu.

A lap szerint a Bus & Coach Trade BV azért indította el az eljárást, mivel állításuk szerint a Tüke Busz Zrt. mintegy 32 millió forintnyi euróval tartozik nekik a 2015-ös, a pécsi önkormányzat által 3,5 milliárd forintos hitelből lefolytatott Volvo-buszbeszerzés kapcsán.

Dr. Keller Ágnes ügyvéd a lapnak elmondta, a

"Bus & Coach Trade BV képviseletében pénteken kérelmet terjesztett elő a Pécsi Törvényszéken a Tüke Busz Zrt. fizetésképtelenségének megállapítása és felszámolásának elrendelése iránt.

A felszámolási eljárásban a holland cég 77.377 euró összegű tőkekövetelést és ennek késedelmi kamatait, összesen 94.844,20 eurót (mintegy 32 millió forintot) érvényesít a Tüke Busz Zrt-vel szemben.

A követelés 2015 óta áll fenn, mivel a Bus & Coach Trade BV által értékesített 115 darab Volvo busz vételárából a szóban forgó összeget a Tüke Busz Zrt a mai napig nem fizette ki."

Az ügyvéd szerint korábban a Tüke Busz Zrt.vezérigazgatója, Gelencsér Gyula elismerte a tartozás jogosságát, ám azt azóta sem fizették meg. 

A Tüke Busz perli a holland céget

Arra már a lap nem tért ki, hogy a Tüke Busz Zrt. kártérítési pert indított a holland cég ellen, mintegy 700 ezer eurót követelnek tőlük hibás teljesítés, kötbér és egyéb címen.

A pert még a fideszes városvezetés alatt, 2019. augusztusában indította el a pécsi közlekedési vállalat, a holland cég pedig ellenkérelemmel élt - tudta meg lapunk -, és többek közt Páva Zsolt korábbi polgármester, Csizi Péter korábbi alpolgármester, valamint az LMP-s Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő (korábban önkormányzati képviselő) meghallgatását is kezdeményezte. 

A holland Bus & Coach Trade BV magyarországi volt képviselője, Csengő András nemrég adott interjút a PécsiÚjság.hu-nak, amelyben ő maga számolt be arról, hogy a 2015-ös Volvo-buszbeszerzés kapcsán indult nyomozásnak ő az egyik gyanúsítottja. 

A nyomozás azért indult, mert az önkormányzat 3,5 milliárd forintnyi hitelből szerzett meg 115 használt Volvo-buszt (szóló és csuklós kivitelben) Hollandiából (az ügyletben volt közvetítő a Bus & Coach Trade BV), ám 2016-ban kiderült, hogy a flottát ennél körülbelül egymilliárd forinttal olcsóbban is meg lehetett volna úszni. Idén januárban írta meg lapunk, hogy a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás lezárult, az iratokat továbbküldték a Baranya Megyei Főügyészségnek.

Forrás: Pécsi STOP